HDZ-ovci se protive
85

Marić pisao Schmidtu: Nametnite izmjene Statuta Mostara, održavanje izbore 2024. je upitno

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu zbog neusvajanja izmjena Statuta Grada Mostara.

"Odluka kojom se usvaja Statut Grada Mostara i izmjene i dopune Statuta Grada Mostara nije usvojena na 37. sjednici Gradskog vijeća 14. novembra 2023. godine. Predlagač ove Odluke sam bio kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu uputa koje sam dobio od Ureda visokog predstavnika, gdje se navodi da je potrebno jednim glasanjem usvojiti i nametnuti Statut grada Mostara i izmjene i dopune Statuta", naveo je Marić.

S obzirom da je ova odluka bila već na 30. sjednici Gradskog vijeća 23. februara ove godine, Marić kaže da je sačekao šest mjeseci i ponovo je predložio.

Izmjene Statuta koje sam predložio su identične dogovorenim izmjenama Statuta Grada Mostara potpisanim Mostarskim sporazumom kojem su uz predstavnika SDA i HDZ-a bili svjedoci i svoj potpis stavili i najjači autoriteti međunarodne zajednice u BiH i to Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Velike Britanije i Sj. Irske Matthew Field, visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasadorica OSCE Misije Kathleen Kavalec.

On dalje napominje da u Gradskom vijeću Mostara 2/3 većinu čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) i da je to dovoljno za usvajanje Izmjena statuta koji je dogovoren političkim sporazumom.

"Nažalost, vijećnici HDZ-a ne žele da glasaju za predložene izmjene koje je potpisao njihov predsjednik gospodin Dragan Čović. Pošto je neusvajanjem ove Odluke doveden u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog visokog predstavnika u BiH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17.6.2020. u Mostaru", napisao je Marić.

Ovo, kaže, predlaže iz razloga hitnosti jer nas sljedeći lokalni izbori očekuju 2024. godine, a u izbornoj godini nije za očekivati da će se postići dogovor i da će se Statut usvojiti na sjednici Gradskog vijeća.

"Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja ima nametnuti Statut od visokog predstavnika koji je neustavan. Mislim da se neusvajanjem Statuta i njegovim izmjenama dovodi u pitanje i održavanje izbora za Grad Mostar u 2024. godini", poručio je.