BNP
0

Zenica: Pašovićeve Fudbalske priče

ZEDA
Predstava "Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče", u režiji Harisa Pašovića, prva je predstava koju će u ovoj sezoni moći pogledati gledaoci u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Biće ovo koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i "East West Centra" iz Sarajeva, ali i prva predstava koju Haris Pašović režira u Zenici.
Biće ovo i svjetska premijera predstave, planirane za četvrtak 22.septembra, a nakon premijere slijede izvedbe u Tešnju, Rudom, Bihaću, Sokocu, Jajcu, Bosanskoj Gradišci, Loparama, Srebreniku, Prijedoru i Sarajevu. Riječ je o plesnom teatru sa internacionalnom grupom umjetnika, jer pored Pašovića uz predstavu su vezani rumunski koreograf Edward Clug (Edvard Klug), direktor Baleta u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru, dok će muziku za predstavu uživo izvoditi, višestruko nagrađivani kompozitor i muzički direktor Philip Tan iz Singapura.

Predstava "Ruže za Anu Terezu / Fudbalske priče" okuplja umjetnike iz Belgije, Italije, Burkine Faso, Singapura, Rusije, Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine govori o životu običnih ljudi i njihovoj strasti za fudbalom. Predstava, kojoj je osnova najpopularniji sport, govori o tome da većina nogometnih fanova u svijetu dijeli ista iskustva, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, vjeru i dob. Jezik nogometa je univerzalan, s toga je cilj autorskog tima da igrajući predstavu u manjim gradovima u BiH razbiju izolaciju, omoguće građanima da budu izloženi djelima najviše umjetničke vrijednosti i promiču komunikaciju i dijalog u svim dijelovima zemlje.

Za predstavu "Ruže za Anu Terezu / Fudbalske priče" reditelj Haris Pašović okupio je tim u kojem će nastupati Aida Čorbadžić (Bosnia and Herzegovina), Thomas Steyaert (Belgium), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Ulisse Romano (Italy), Aydar Valeev (Russia), Ayberk Essen (Turkey).