Kultura
3

FOTO / U Banjoj Luci izložba fotografija bh. nacionanih spomenika

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Izložba fotografija na temu "Kulturno pamćenje - blago koje nestaje", a koja obuhvata nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, otvorena je danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

Predstavljeno je oko 60 panoa s fotografijama nacionalnih spomenika s područja Banje Luke, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Velike Kladuše, Glamoča, Gradiške, Dervente, Drvara, Jajca, Ključa, Kozarske Dubice, Laktaša, Mrkonjić-Grada, Novog Grada, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Srpca, Cazina i Čelinca.

Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo kazala je da se ovo blago koje imamo moramo očuvati.

To je, ukazala je ona, obaveza i odgovornost prema našoj historiji.

Na fotografijama su bh.nacionalni spomenici, kao što je Omer-begova džamija u Jajcu, Plivska jezera, crkva „Svete Marije“, kompleks mlinova na Plivi, Mitrej, katakombe, Gradska džamija i harem u Prnjavoru, Gradska džamija u Derventi, banjalučke džamije Ferhadija i Arnaudija, tvrđava Kastel, najstarija kuća u Banjoj Luci od prvog bega Muje Šeranića i brojni drugi.

Ljiljana Ševo podsjeća da je Komisija s ciljem spašavanja bh.nacionanih spomenika izradila i listu ugroženih spomenika, kojih je oko 69, mada ih sigurno ima još i više.

To su upravo Šeranića kuća, Stari grad Glamoč, srednjovijekovni gradovi Bužim, Vrnograd i brojni drugi - kazala je ona.

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika pdosjećaju da su slične izložbe organizirane i u drugim bh. gradovima kako bi se svim građanima ukazalo na značaj čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa.

To ujedno i predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogastva bh. različitosti.

O značaju izložbe govorila je i zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić, uz podsjećanje da se 32 objekta, od ukupno 149 koliko je identifikovano na teritoriji tog grada, nalaze na listi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

I zgrada Muzeja savremene umjetnosti RS-a nekada je bila željeznička stanica, što, kaže, pokazuje odnos Banje Luke prema spomenicima kulture.

Banja Luka ima bogatu prošlost, ima veliki broj spomenika koji su, dodala je, ipak, u proteklih 50 i više godina u značajnoj mjeri oštećeni, devastirani i o kojima nije vođeno dovoljno brige.

Gradske vlasti, kaže ona, preko svojih resornih odjeljenja i u skladu s mogućnostima, uvažavajući ekonomski momenat i nadležnosti, trude se da sačuva spomenike i utječu na svijest građana da svaki spomenik doživljavaju kao svoj i da imaju odgovornost prema svim spomenicima kulture.

Brkić tvrdi i da su počele aktivnosti na remodelaciji i revitalizaciji srednjovjekovne tvrđave Kastel, te da grad posvećuje značajnu pažnju i Galeriji "Terzić", a da su u toku i aktivnosti na očuvanju "Šeranića kuće".

I direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a Ljiljana Labović-Marinković ukazala je da je postavljanje ove izložbe ujedno i poziv relevantnim institucijama, organizacijama i građanima na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika i njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

Izložba će u Muzeju savremene umjetnosti RS-a u Banjoj Luci biti otvorena do 1. marta, a osim u BiH već je predstavljena i u SAD-u, Španiji, Srbiji i Turskoj.