Istaknuti književnik
272

Sjećanje na Ahmeta Hromadžića, bh. Andersena

Klix.ba
Da je živ, istaknuti bh. književnik Ahmet Hromadžić danas bi slavio 89. rođendan. Romansijer i pripovjedač te jedan od malobrojnih pisaca koji su njegovali bajku kao književni rod rođen je 11. oktobra 1923. u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca.

Osnovnu školu završava u rodnom kraju, a školovanje zatim nastavlja u Sarajevu.

Pisati je počeo u Oslobođenju 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata radio je kao novinar u Sarajevskom dnevniku, a zatim kao glavni urednik lista Krajina u Bihaću i urednik kulturne rubrike sarajevskog lista Oslobođenje.

Kao glavni urednik u omladinskom izdavačkom poduzeću Veselin Masleša osnovao je čuvenu dječiju biblioteku Lastavica, koja je u svojoj dugogodišnjoj historiji objavila niz djela najvećih imena domaće i svjetske književnosti za djecu. Sa nekoliko kolega 1962. godine je pokrenuo manifestaciju Sarajevski dani poezije, koja se održava i danas.

Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i pozorišne kritike, književne reportaže, crtice i članke.

Zbog svog stila pisanja i prihvatljivosti djela kod čitalačke publike, a posebno djece, Ahmeta Hromadžića nazivaju bosanskohercegovačkim Andersenom.

Neka od najpoznatijih Hromadžićevih djela su: "Labudova poljana", "Patuljak iz Zaboravljene zemlje", "Patuljak vam priča", "Okamenjeni vukovi", "Dječiji pisci o sebi"...

Dobitnik je velikog broja nagrada. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Ahmet Hromadžić je umro 1. januara 2003. godine u Sarajevu.