Kultura
183

Sarajevsko kino "Imperijal" više nikad neće biti kino: Novca za obnovu nema, a prodaja nemoguća

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kino Imperijal samo je jedna u nizu kulturnih insitucija u Sarajevu koja je doživjela krah. Ovo nekadašnje kino Romanija je osnovano 1915. godine, a već više od deset godina nije u funkciji.

Nekada je ovo kino bilo u vlasništvu Općine Centar, a 2009. godine je u potpunosti vraćeno na upravljanje Hrvatskom kulturnom društvu Napredak. Vlatko Komljenović iz HKD Napredak za Klix.ba kaže da Društvo svaki mjesec Općini plaća kiriju u iznosu od 4.500 KM što je za trenutne uslove mnogo.

"Nedovoljna su nam finansijska sredstva kojima raspolažemo da bismo obnovili kino, a evidentno je da je u lošem stanju. Iako je zakonski vlasnik Općina Centar, kino je nama moralo biti vraćeno na upravljanje, jer je smješteno u prizemlju naše zgrade. Sa svih strana pokušavamo skupiti sredstva za obnovu, ali je zid ono što nas uvijek dočeka", kaže Komljenović.

Ističe da se autentični izgled kina rekonstrukcijom ne bi smio mnogo mijenjati, jer se smatra zaštićenim spomenikom. Interes za "oporavak" kina je pokazala i grupa Zagrepčana, međutim ni oni nisu mogli mnogo uraditi zbog niza problema. Naš sagovornik dodaje da Imperijal nikada neće biti kao prije.

"Ovdje se više nikada neće prikazivati filmovi, niti će ovo kada biti kino. Iako svi kažu kako nam treba kino sala, ljudi generalno slabo posjećuju kulturne ustanove te vrste. Imperijal se eventualno može izdati u neke druge svrhe (sala za sastanke, društvene manifestacije, kongres dvorana i sl.), ali kino više nikada neće zaživjeti. Čak i kada bi se otvorilo, desetak dana bi vladala zainteresiranost, a onda ponovo ništa", mišljenja je Vlatko Komljenović.

Na kraju dodaje da su se za pomoć obraćali Federalnom i kantonalnom ministarstvu za kulturu, ali da nikakva konkretna pomoć nije ponuđena. Kino Imperijal se čak ne može ni prodati, s obzirom na to da u osnovi postoje dva vlasnika. Inače, kino Imperijal (kao drugo sarajevsko namjenski građeno kino), otvoreno je s predstavom-filmom "Stradanje Pompeja", uz muziciranje orkestra.

Zajednički direktor Imperijala i Apola (prvog kina u Sarajevu) je bio Antun Valić, rođeni Travničanin, utemeljitelj bosanske režije i filma. Osamdesetih godina je postojalo čak 11 zatvorenih te dva otvorena kina. Osim Apola i Imperijala, postojala su i kina Đuro Đaković, Tesla, Sutjeska, Radnik, 1. maj, Arena, Kumrovec, Igman i Dubrovnik.