Kultura
33

Paviljon BiH na Bijenalu u Veneciji među prvih 10 koji se moraju vidjeti

SRNA
Rad Mladena Miljanovića
Rad Mladena Miljanovića
Italijanski magazin Cultura Panorama objavio je da od deset izložbi koje svakako treba vidjeti i koje se posebno izdvajaju na 55. Venecijanskom bijenalu jeste i izložba "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića, predstavnika BiH na bijenalu.

"Ova sjajna vijest najsnažnija je potvrda da je projekt s kojim Mladen Miljanović učestvuje na najznačajnijoj svjetskoj izložbi izuzetno autorsko ostvarenje koje ne ostavlja ravnodušnim najstrožu stručnu javnost", saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

U saopštenju se dodaje da su, uz Miljanovićev "Vrt uživanja", izdvojeni i paviljoni Norveške, Belgije i Njemačke, te još nekoliko zemalja koje nastupaju na Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu otvoren je za kustose, novinare, galeriste i kritičare od 27. maja, a svečano otvaranje paviljona u Palati Malipiero zakazano je za sutra veče.

Umjetnik iz Banje Luke Mladen Miljanović ovogodišnji je predstavnik BiH na 55. bijenalu umjetnosti u Veneciji. Nakon desetogodišnje pauze ovo je drugi nastup BiH na Bijenalu.

Pokrovitelji nastupa BiH na bijenalu su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a organizator nastupa Muzej savremene umjetnosti RS.