Promocija knjige u Zenici
0

Nesib Subašić: Pišem iz inata prema državi

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Velikoj sali Općine Zenica večeras je održana promocija knjige Nesiba Subašića u kojoj govori o svojim godinama provedenim u ratu.

Knjiga sadrži tridesetak priča u kojima se na autentičan način, izvorno i izravno, sa punim imenima i prezimenima aktera evociraju uspomene čovjeka koji je kao pripadnik Armije R BiH imao priliku na najizravniji mogući način iskusiti i doživjeti sve strahote i sav besmisao tog rata.

"Pišem iz nekog inata prema državi koja se danas prema nama odnosi kao da smo niko i ništa, a mnogo smo dali za nju. Sve što je u knjizi napisano, sve sam doživio, ali i danas doživljavam", izjavo je Nesib Subašić.

U kritičkom osvrtu Željka Grahovca navodi se da je ova knjiga uzbudljivo i dragocjeno svjedočanstvo o ratu, ispisano s one prave strane, iz vizure ljudskosti i istinoljubivosti koja sama po sebi dodaje onom dokumentarnom literarnu vrijednost.

Promociji knjige prisustvovao je veliki broj građana Zenice, među kojima su bili i ratni prijatelji Sibe koji su i večeras bili uz njega.