Sajam knjige u Sarajevu
0

Predstavljen audiozapis knjige "Strana 212" Almira Imširevića

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH predstavila je na početku subotnjeg programa promocija u Bosanskoj kući Centra Skenderija na 24. Međunarodnom sajmu knjige i učila CD za potrebe slijepih korisnika na kojem je audiozapis knjige Almira Imširevića "Strana 212".

Na promociji su učestvovali Nenad Veličković, glumica Vedrana Seksan, koja je čitala knjigu za ovaj CD, i autor.

Podgorička izdavačka kuća Nova knjiga predstavila je svoja izdanja, među kojima novu knjigu poezije Ibrahima Spahića "Osam". O saradnji crnogorskih i bh-izdavača i sajmova govorio je modarator Bosanske kuće Mirsad Bećirbašić.

"Banjalučki žubori 14: od Palasa do Bosne" Ismeta Bekrića, "Čaršija u Gornjem Šeheru" Sadika Beglerovića i "Banjalučki golubari" Mehmeda Hadžiavdaka Džandre promovirani su zahvaljujući podršci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Promotori su bili Ismet Bekrić, Nerica Abdulić Osmančević, Mirza Bišćević, Edhem Trako, Asima Simka Smajić, Seima Višić i Denis Dželić.

Izdavačka kuća Bosanska riječ Tuzla-Wuppertal promovirala je knjigu Nedžada Ibrahimovića "Bosanske filmske naracije".

O knjizi su govorili su Alma Omeragić i Jasmin Duraković koji je kazao kako je ovo knjiga koja se bavi bh. filmom nakon rata i onim dijelom priče o takozvanom novom bh. filmu.

"Knjiga sadrži eseje, kritičke rasprave, ali oni nisu pisani zbog ocjene koji su filmovi bolji ili lošiji, nego su ih pokušali da objasne", kazao je Duraković.

Međunarodni centar za mir Sarajevo priredio je poseban program kojim je obilježena 120. godišnjica rođenja bh. nobelovca Ive Andrića. Andrić je učinio BiH bogatijom na jedan poseban način, kao vrhunski umjetnik, i to je gest koji nikada ne trebamo zaboraviti, kazao je, tom prilikom, predsjednik međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Izdavačka kuća Buybook predstavila je roman Geerta Maka "U Evropi: putovanje starim kontinentom kroz dvadeseto stoljeće" u prijevodu Gorana Sarića. O knjizi su govorili Goran Sarić, Goran Samardžić i autor.

Sarić je kazao kako je to knjiga putopisa sa opisom gradova, gdje svako grad nosi svoju historiju, knjiga koja povezuje razne gradove iz Evrope, a završava sa Sarajevom. Samardžić je kazao da nas svi sa strane vide bolje nego što se mi možemo vidjeti između sebe, saopćeno je iz Press centra Sajma knjige i učila.