XIV INTERBIFEP u Tuzli
0

Nagrađeni umjetnici iz BiH, regiona, Evrope i Južne Amerike

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Internacionalni žiri XVI INTERBIFEP-a, koji je zasjedao od 18. do 20. oktobra, večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli saopštio svoje odluke i dodijelio nagrade umjetnicima iz BiH, regiona, Evrope, ali i Južne Amerike. Na ovogodišnji festival, koji je najveća likovna manifestacija u našoj zemlji, prijavio se 371 umjetnik iz 53 zemlje svijeta, a selekciona komisija festivala odabrala je 320 radova od 161 autora iz 51 zemlje svijeta.

Nagrada za grafiku pripala je Miranu Šabiću iz Slovenije, a po veliku diplomu za grafiku dobili su i Véronique Laurent Denieuil iz Francuske i Jonas Ranson iz Velike Britanije. Nagradu za crtež dobio je Svetislav Cvetković iz BiH, dok su Donhofer iz Austrije i Jelena Bulajić iz Srbije dobitnici velike diplome za crtež.

Nagradu "James H. Pinto“ dobila je Ximena De Leon Lucero mlada umjetnica iz Argentine, dok je dobitnik Nagrade Ismet Mujezinović, Ivana Mrčela iz Hrvatske.

Pored prezentiranih crteža i grafika, posjetioci INTERBIFEP-a imali su priliku prisustvovati i propratnim sadržajima kao što su likovna radionica “Fabrika”, promocija knjige Ismara Mujezinovića, okrugli sto o temi: “Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a”, a 26. oktobra moći će i da uživaju u koncertu/kvartetu saksofona profesora Ota Vrhovnika sa Akademije u Beču. Koncert će se održati u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 19 sati.

Ovogodišnji INTERBIFEP bit će zatvoren 2. novembra, a do tada svi zainteresovani posjetioci mogu pogledati nagrađene radove.