Kultura
26

Na 11. Kid's festivalu posebni gosti djeca iz poplavljenih gradova u BiH

Piše: E.S.H.
Sarajevo će od 6. do 10. juna biti domaćin najbolje zabave za djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, kada će se u sarajevskoj Zetri održavati 11. Kid's festival. Iako su se nedavno desile strašne poplave i situacija u mnogim bh. gradovima je bila katastrofalna, organizatori i direkcija Festivala su ipak odlučili da se ova manifestacija održi.

Posebni gosti će biti mališani iz poplavljenih gradova, a djeca iz Sarajeva i učesnici Kid's festivala će se potruditi da im uljepšaju bar jedan dan kako bi zaboravili na nedaće koje su zadesile njihove porodice.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je Kids for Kids ili Djeca za djecu. Ekipa Kid's festivala je već obišla poplavljena područja i isporučila svoj konvoj pomoći za djecu. Naglašavaju važnost solidarnosti djece i njihovu želju da svako dijete ima dom.

Suzana Prahl, direktorica Festivala, je predstavila naljepnice koje će posjetitelji moći kupiti, a prikupljeni novac od prodaje će biti uručen porodicama djece čiji domovi su uništeni u poplavama. Direktor Raiffeisen banke Michael Muller je podržao odluku za održavanje Festivala.

"Drago mi je da će djeca bar na kratko zaboraviti na nesreću koja im se desila i da će im neko uljepšati jedan dan", rekao je Muller i rekao da će se na Dan Rafe žirafe, maskote banke, sa djecom družiti i Šimo Ešić, pjesnik koji je danas na press konferenciji predstavio Knjigometar.

"Knjigometar je kutija u kojoj se nalazi 10 knjiga za djecu pisaca koji, nažalost, više nisu među živima. Ovaj Knjigometar smo nazvali Kutija puna iznenađenja, a na Sajmu knjiga Knjigometar je dobio nagradu za najbolji projekat", rekao je Ešić i dodao da je ovo samo prvi dio edicije Knjigometar, te najavio i druge zbirke koje će uskoro biti dostupne najmlađima.

Press konferencija Kid's festivala
Press konferencija Kid's festivala

Švicarska ambasada je prva, još prije 10 godina podržala Kid's festival, a svoju podršku će pružiti i 11. put.

"Ove godine je mnogo stanovništva ugroženo. Naš moto je 'Zajedno možemo bolje' i on je u ovim momentima značajniji nego inače. Građani su pokazali solidarnost bez obzira na razlike. Na štandu ambasade Švicarske, djeca će imati priliku da pošalju podršku poruke i ohrabrenja za djecu kojima je to potrebno, a druga tema će biti 'Oprez od mina', koje su se pokrenule nakon poplava i važna je edukacija, kako bi se spriječile nesreće", rekao je ambasador Andre Schaller i rekao da se raduje dolasku djece iz svih dijelova zemlje.

Kid's festival od ove godine ima i novu podršku, a to je Misija USAID-a u BiH. David Barth, direktor Misije je najavio Dan USAID-a na Festivalu koji će se održati 8. juna u dvorani Zetra, a koji će djeci ponuditi veliki izbor različitih načina zabave.

Otvorenje Festivala je 6. juna u 16 sati, kada će se ispred sarajevske Katedrale održati Kid's parada, a Festival će zvanično otvoriti specijalna ambasadorica Doris Pack. Specijalna gošća festivala će biti i Mairead Maguire, dobitnica Nobelove nagrade za mir. U petak 13. juna, po završetku Kid's festivala, ekipa volontera će u Banjoj Luci prvi put upriličiti manifestaciju Kid's Fest Banja Luka.