Kultura
1

Koncertom austrijskog benda Namby Pamby Boy završen treći Festival arTz

Klix.ba
U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je održan koncert austrijskog progresive jazz benda Namby Pamby Boy.

Prije početka koncerta publiku su pozdravili ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer i direktor festivala arTz Rusmir Krdžalić. Koncert je održan u okviru programa "Godina kulture BiH – Austrija 2016".

Publika je uživala u koncertu benda čija muzika nije česta u Bosni i Hercegovini. Progresivni jazz je koncertni stil u jazzu nastao početkom 1940-ih, iz jazza za big bandove pod utjecajem be-bopa i afrokubanskoga jazza. Karakteristike su mu čvrsta povezanost s koncertnom savremenom muzikom, efektne orkestracije s proširivanjem standardnoga jazzovskog instrumentarija.

Namby Pamby Boy dolazi iz Beča i ono što sviraju nazivaju "progresive jazz". Bend čine tri muzičara: saksofonista Fabian Rucker, klavijaturista Philipp Nykrin i bubnjar Andreas Lettner. Slušajući različite vrste muzike istančali su svoj ukus te ujedinivši najbolje niti iz različitih muzičkih pravaca formirali vlastitu grupu. Autentičan muzički stil, efektne kompozicije, energičan nastup omogućili su tuzlanskoj publici da spoznaju novu dimenziju umjetnosti.

"Zaista sam oduševljen, naročito što je u pitanju ovakva vrsta muzike. Ovo večeras je bilo izuzetno dobro. Do sada nisam znao za ovu grupu, a sada sam oduševljen njima. Što se tiče arTz festivala uopšteno, ovo je za svaku pohvalu i nadam se da će ovakvih dešavanja biti još više", kazao je Amir Hujdur, posjetilac događaja arTz Festivala.

Na trećem Festival Artz od 1. do 5. juna 2016. godine, gostovali su umjetnici i umjetnički programi iz Austrije, Venecuele, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH koji su predstavili programe iz oblasti fotografije, muzike i filma.