Kultura
86

Jazz Fest: 24 muzičara na evropskoj premijeri Johna Zorna

Klix.ba
Jazz Fest je objavio program i imena 24 učesnika John Zorn’s Bagatelles Marathona koji će svoju evropsku premijeru imati u Sarajevu, 4. novembra.

Američki kompozitor, saksofonista i multiinstrumentalista John Zorn predstavit će na 20. Jazz Festu evropsku premijeru projekta The Bagatelles koji čini gotovo 300 kompozicija nastalih prošle godine, a nakon premijere u Sarajevu uslijedit će još jedan nastup u Milanu, dok su za sljedeću godinu najavljeni maratoni u Parizu i Hamburgu.

Diskografski opus Johna Zorna broji gotovo 400 albuma, a na 200 sudjeluje i kao instrumentalista. Univerzitet Columbia mu je dodijelio nagradu za životno djelo, dva puta je bio nominiran za Pulitzerovu nagradu, posljednji put prošle godine, zaslužio je tri počasna doktorata, a u obrazloženju Fondacije MacArthur za prestižni Genius grant se navodi kako je Zorn “vrstan saksofonista, svestran kompozitor, majstor improvizacije i vatreni promotor eksperimentalne muzike. Njegova muzika prkosi konvencijama i istražuje prostor između i unutar žanrova.”

Za sarajevski nastup osim evropske premijere novih kompozicija, John Zorn će prirediti publici Jazz Festa i dvije svjetske premijere – zajedno sa svojim kvartetom Masada po prvi put će odsvirati kompozicije iz kolekcije The Bagatelles, a poseban kuriozitet je ponoćni koncert, također 4. novembra, koji će Zorn izvesti na orguljama.

Lista od 24 muzičara za sarajevski maraton više je nego impresivna, tako da će osim legendardnog Masada kvarteta, nastupiti u različitim formacijama: gitaristi Marc Ribot, Will Greene, Julian Lage, Dave Fiuczynski i Gyan Riley, pijanisti John Medeski, Craig Taborn, Uri Caine i Sylvie Courvoisier, trubač Dave Douglas, basisti Mark Helias, Trevor Dunn, Greg Cohen i Simon Hanes, bubnjari Tyshawn Sorey, Calvin Weston, Clarence Penn, Aaron Edgcomb i Joey Baron, vibrafonista Kenny Wollesen, violinista Mark Feldman, čelisti Erik Friedlander i Michael Nicolas i Ikue Mori.

Plakat za sarajevski maraton uradio je grafički dizajner Goran Lizdek koristeći crteže i fotografije Johna Zorna.

Prodaja ulaznica za ovaj i ostale programe Jazz Festa počinje 9. maja do kada će biti objavljen i cjelokupan program jubilarnog izdanja 20. Jazz Festa Sarajevo 2016.