Kultura
40

Historijski muzej BiH u augustu nudi sedam zanimljivih postavki

FENA
Historijski muzej Bosne i Hercegovine tokom augusta posjetiteljima će ponuditi sedam izložbenih postavki, a vrata Muzeja bit će otvorena od devet do 19 sati.

U ovom mjesecu posjetitelji iz cijelog svijeta i Bosne i Hercegovine moći će pogledati stalne izložbene postavke "Opkoljeno Sarajevo", "Paralele - kulturne spone" i izložbu fotografija Jima Marshala "15 godina".

Tu su i tematske izložbe "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu ... Prvi svjetski rat" i "Od prve lopte do Brazila 1903-2014", dok su u Muzeju postvaljene i gostujuće izložbe "Dvadeset godina Haškog tribunal" i izložba fotografija "Željeli smo mir".

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA kazao viši kustos Historijskog muzeja BiH Amar Karapuš, Muzej bilježi porast broja posjetitelja od 28. juna jer je tada Sarajevo postalo srce Evrope i u okviru obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata ovaj muzej priredio je izložbu "A onda, odjeknuo je taj hitac ... Prvi svjetski rat" koja reflektira to doba i događaje u BiH.

"To je moderna postavka koju je uredila direktorica muzeja Elma Hašimbegović. Tom postavkom Historijski muzej BiH pridružio se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata", kazao je Karapuš.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Evropi u periodu od 1914. do 1918. godine.

Karapuš kaže da je Muzej priredio atraktivnu izložbu o historiji fudbala "Od prve lopte do Brazila 1903. do 2014" koja je izuzetno posjećena, a inspiracija za nju je bio plasman bh. reprezentacije na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

"Tu se građani mogu upoznati sa historijom fudbala od dolaska prve lopte u Mostar do formiranja prvih klubova i organiziranja prvih takmičenja. Najvažniji su klupski i reprezentativni uspjesi naših timova te su oni na adekvatan način prezentirani kroz izložbu", pojasnio je Karapuš.

Ostalo su stalne postavke Historijskog muzeja BiH, a među njima je izložba "Paralele - kulturne spone" urađena u saradnji s Boom Jonzonom koji je htio prezentirati koliko su šume važne za očuvanje života na planeti Zemlji te je cijela koncepcija izložbe da se prikaže kako se šume mogu očuvati, kao i da se od ostataka šume mogu napraviti umjetnička djela i spriječiti od daljnjeg ugrožavanja kao i iskoristiti resurse za mnogo produktivniji način.

"Učešće u ovoj izložbi uzele su sve zemlje koje su bogatije šumom - Švedska, Danska, Norveška, Rusija, BiH i Crna Gora i to je zanimljiva izložba koja je u Muzeju od 2003. godine, ali i dalje je izuzetno posjećena. Zanimljivo je pogledati koncepciju koliko smo danas suočeni sa ilegalnom sječom šuma ne samo u Evropi", istaknuo je Karapuš.

Dodaje da je to način da se opomene javnost i da se ljudi upoznaju sa svim ljepotama koje mogu vidjeti ali i ljepotama koje se mogu izgubiti i sve to može dugoročno da se reflektira na život.

Ovu izložbu čine djela umjetnika iz različitih zemalja povezanih drvetom i pokazuje važnost šume, ne samo kao klimatskog ili prirodnog potencijala, već i kao važnog dijela zajedničkog kulturnog nasljeđa.

Tu je i izložba fotografija Jima Marshalla "15 godina" koja prezentira Sarajevo iz 1996. godine i kako je izgledalo 15 godina kasnije. Zgrade i dijelovi Sarajeva slikani su iz istog ugla jer se njemu činilo da se u BiH ništa ne mijenja radi teške političke situacije , ali izložba pokazuje da se Sarajevo na adekvatan način izgradilo i obnovilo.

"I pored tih činjenica da se na političkom planu nisu obnovili odnosi ipak se vidi da Sarajevo izgleda mnogo ljepše nego 1996. godine. Većina objekata nanovo je izgrađena ili restaurirana. Više nemamo arhitektonski podsjetnik na ratno stanje, a neke zgrade i ne liče na ono stanje kakvo su bile prije rata, tokom rata i neposredno poslije rata", ističe Karapuš.

Viši kustos napominje da je izložba "20 godina Haškog tribunal" je posebna priča, ali je zanimljiva posjetiocima u Muzeju jer je zapravo zaključna postavka kada se vidi sve ono što se dešavalo u Sarajevu odnosno u BiH. Izložba donosi potresne priče i svjedočanstva iznesena u Haagu od kojih su neka objavljena, a neka nisu.