Kultura
3

Historijski muzej BiH obilježava Dan i Noć muzeja

FENA
Raznolikim sadržajem namijenjenim za sve generacije i ukuse Historijski muzej BiH danas je obilježio 18. maj, Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja, iako je njegova pozicija nezahvalna kao jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja kojima do danas pravni status nije riješen.

Uposlenici ove muzejske institucije građanima su ponudili bogat i cjelodnevni program, u okviru kojeg su organizirane radionice, izložbe, akcije, market i drugi događaji.

Pomoćnica direktora Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović istaknula je za Agenciju Fena da je Muzej donio 14 sati aktivnog programa u okviru obilježavanja pomenuta dva datuma koji ove godine padaju na isti dan.

"Time se Historijski muzej BiH uključio u veliku zajednicu muzeja koji u svijetu obilježavaju ovaj datum, ali je cilj bio i da još jednom skrenemo pažnju na važnost muzeja u bh. društvu, odnosno nepravedan položaj koji oni danas imaju", kazala je ona.

Hašimbegović naglašava da je program ovog Muzeja imao dobar odziv građana, te posebno učenika osnovnih i srednjih škola koji su došli volonterski podržati sve aktivnosti.

"Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn cijelo jutro su uređivali atrij Muzeja, našeg prostora kojem treba vratiti stari sjaj, jer želimo da postane jedno od važnih mjesta u ovoj instituciji, a do danas je bio prilično zapušten", dodala je ona.

U programu su učestvovali i učenici dvije osnovne škole, kao i članovi ateljea Art korner koji su se cijeli dan s djecom bavili kreativnim radom, odgovarajući na ovogodišnji slogan Međunarodnog dana muzeja "Muzej+ memorija+kreativnost = društvena promjena". Tom sloganu, naglašava Hašimbegović, može se dodati i moto ovog Muzeja "Rad+rad = promjena".

Ispred Muzeja organiziran je i treći Muzej market s ciljem privlačenja nove publike. Na štandovima su umjetnici, hobisti i dizajneri izlagali zanimljive i originalne rukotvorine.

Održane su i radionice "Ničiji mačak" i "Omiljene kovanice, vladar i grb - moje pravilo", dok će večeras biti otvorena izložba "Nedovršene modernizacije - između pragmatizma i utopije" kustosa Maroja Mrduljaša i Vladimira Kulića u okviru Dana arhitekture 2013.

"Jedan od predmeta koji tretira izložba je i zgrada Historijskog muzeja BiH, što nam je posebno drago jer je i to jedan od načina na koji želimo skrenuti pažnju na značaj ove zgrade, ne samo kao institucije, već građevine koja je biser arhitekture, a na žalost je prepuštena propadanju", naglasila je Elma Hašimbegović.

Ona ocjenjuje da su muzeji danas nepravedno zapostavljeni zbog neriješenog pravnog statusa koji sa sobom nosi brojne probleme. Podcrtava da uposlenici ovog Muzeja pokušavaju svojim aktivnostima i radom stalno skretati pažnju o koliko važnim institucijama je riječ te koliko bi to i trebali biti u bh. društvu.

Program Historijskog muzeja BiH bit će završen koncertom Elvisa Dolića&Zombi partizana.