Kultura
0

"Derviš i smrt" na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar

FENA
U povodu 66. godišnjice početka rada Narodnog pozorišta Mostar, u subotu, 28. novembra u 20 sati bit će izvedena predstava "Derviš i smrt" Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića.

Obnovljena predstave rađena je u saradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre Mostar.

Dana 28. novembra 1949. godine Narodno pozorište Mostar odigralo je svoju prvu predstavu. Radilo se o djelu "Noć u Globokom" ("Odrpanci"), slovenskog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, inače prvog direktora Narodnog pozorišta.

Predstava je igrana u dvorani Radničkog društva "Abrašević", a Narodno pozorište je dvije godine nakon toga uselilo u vlastitu zgradu, kojom se i danas koristi, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

U opisu uvjeta pod kojima je pokrenut rad Narodnog pozorišta stoji: "Bez pozorišnog fundusa, u jednoj staroj, trošnoj pozorišnoj dvorani s pozornicom bez ikakvog svjetlosnog parka, jedna soba s petrolejkama, razbijenim staklima na prozorima i pećicom koja je dimila, služila je za probe glumcima, za garderobu i za radionicu".

Ipak, nakon desetljeća rada mnogih generacija glumaca, reditelja i drugog umjetničkog osoblja, Narodno pozorište u Mostaru etabliralo se kao jedna od najvećih i najznačajnijih institucija kulture u cijeloj Hercegovini, neraskidivo za sebe vežući generacije građana koji su odrastali uz Pozorište.

Uprkos nepojmljivo teškoj situaciji u kojoj djeluje sada, baš kao i prije šezdeset i šest godina, najvredniji dio kuće čini glumački ansambl, koji svojim entuzijazmom i ljubavlju prema "daskama koje život znače" čine da ova priča još traje.