Kultura
7

Bugari na druženju sa čitateljima na Sarajevskom sajmu knjiga: Voljeti ljude, ali ništa od njih ne očekivati

Anadolija
(Foto: AA)
Hafiz Sulejman Bugari, u okviru 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga, u organizaciji izdavačke kuće Connectum, prisustvovao je druženju s čitaocima njegovih djela i potpisivao novu knjigu „Izr(ij)eke-za raju iz raja“ i druga svoja izdanja.

Bugari je za AA ovom prilikom kazao da je ovo pokušaj da se “našem čovjeku, odnosno prvo sebi pa drugima, približi dar koji koristimo svakodnevno, a nismo ga dovoljno svjesni, a to je jezik”.

"Dakle, pričamo, a nismo dovoljno svjesni šta pričamo. Jezik je sredstvo, ne samo za sporazumijevanje nego za samorazumijevanje. Ako razumijemo sebe, onda ćemo moći razumijeti i druge", istakao je Bugari.

Naglasio je da je jako bitno voljeti ljude, a ništa od njih ne očekivati.

"Valja to ljudi osjete. Dakle, volite ljude, pomažite im, izlazite ususret. Voli - ne očekuj, pomaži - ne očekuj. Mi se moramo otvarati i tražiti pozitivnu stranu u nama", kazao je Bugari.

Direktor izdavačke kuće Connectum Ajet Arifi je rekao da posjetitelji Sajma i čitaoci imaju priliku da im autor Sulejman Bugari potpiše svoju novu knjigu "Izr(ij)eke-za raju iz raja" ili neko od njegovih prethodnih izdanja.

"Ovo je susret autora sa svojim čitaocima i, naravno, potpisivanje knjiga. Nije bilo teško doći na ovu ideju, jer je ovo zapravo standard u cijelom svijetu. Mi uvijek imamo problem sa ‘viškom publike’ kada je Bugari u pitanju", kazao je Arifi i dodao:

"Znamo da je Sulejman Bugari, pored toga što je eminentan autor, i vrsni djelatnik Islamske zajednice u BiH. Znači, ta njegova pastoralna briga ispoljava se na svakom koraku i prema svakoj osobi bez obzira na vjeru, naciju… Svi mi koji živimo u istom gradu i istoj zemlji sa Bugarijem, znamo da je to tako", poručio je Arifi.

Nova knjiga hafiza Sulejmana Bugarija, koja je prvi susret s publikom doživjela prošle godine jedinstveno je štivo kakvo do sada nije objavljivao. Knjiga je napisana u formi izreka i aforizama koji nastaju kao kondenzirano znanje, iskustvo i životna praksa autora.

Objavljene su i vrlo vrijedne bilješke o Bugarijevim izrekama koje je načinio akademik Rešid Hafizović. Pogovor knjizi hafiza Bugarija potpisuje Mirsad Priganica, a recenzenti knjige su akademici Tvrtko Kulenović i Dževad Jahić i Kerima Filan.

U Sarajevu je u srijedu održano svečano otvaranje 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga na kojem učestvuje blizu 200 izlagača iz BiH, zemalja regiona i drugih zemalja svijeta. Partner zemlja ovogodišnjeg Sajma je Republika Turska.