Kultura
3

Bh. kratkopričaši na Festivalu kratke priče Kikinda Short

FENA
Festival kratke priče Kikinda Short, na kojem je, između ostalih, učestvovao bh. kratkopričaš Berislav Blagojević, uspješno je završen u Beogradu, gdje je zbog velikog broja slušalaca za vrijeme čitanja zatvoren bio dio Gospodar Jevremove ulice.

Tako je ovogodišnji festival nadmašio očekivanja, a na kojem su pored Blagojevića nastupili David Albahari, Enes Halilović i Bojan Krivokapić (Srbija), Tea Tulić i Marko Pogačar (Hrvatska), Žuža Čobanka (Mađarska), Aleksandru Potkoava (Rumunija) i Merejn de Bur (Holandija).

"Zadovoljstvo je razmjenjivati mišljenje sa kolegama i prijateljima i biti u neposrednom kontaktu sa čitaocima. Nakon ove prve posjete Kikindi ostaće mi lijepe uspomene na grad i atmosferu u biblioteci. Nastavak festivalskog druženja u Beogradu, u izuzetnom i nesvakidašnjem ambijentu sigurno ću još dugo pamtiti", rekao je Berislav Blagojević, kratkopričaš iz Banje Luke.

Merjin de Bur, autor iz Holandije i urednik u čuvenoj holandskoj izdavačkoj kući Van Oršot, također je impresioniran festivalom, koji smatra jednim od najboljih evropskih književnih festivala

"Impresioniran sam organizacijom i visokim kvalitetom pročitanih priča. Za mene je ovo bilo značajno iskustvo i izvrsna prilika da naučim nešto o književnosti u drugim zemljama i da upoznam važne autore", kaže Bur.

Od festivala korist nemaju samo slušaoci, već i izadavači, što je naglasila Slađana Novaković, urednica izdavačke kuće Rende govoreći da je "festival značajan i za njih, jer mogu da se upoznaju sa potencijalnim budućim autorima".

"Ovo je prilika da se upoznamo sa značajnim imenima pred kojima je lijepa budućnost. Za nas je Kikinda most ka saradnji iz koje može puno toga dobrog da nastane", kaže Novaković.

Kao "predgrupa“ festivalu, svoje priče su pročitali Gala Đurđević, Matija Bijelić i Ivana Petrinjak, mladi polaznici radionice kreativnog pisanja "Kreiraj ljeto“.

Ovogodišnji slogan festivala glasio je "Kikinda Shwortz“, koji je i pored vrlo ograničenih sredstava uspio da se održi prije svega zahvaljujući podršci opštine Kikinda i kompaniji NIS.

Partneri festivala su UK Parobrod i biblioteka „Jovan Popović“ iz Kikinde, saopćeno je iz organizacije Festivala kratke priče Kikinda Short.