Kultura
0

Bećirević, Bešlagić i Resić se pridružili akciji "Ja sam muzej"

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa glumcem Enisom Bešlagićem i savjetnikom Mustafom Resićem u četvrtak 3. septembra ove godine dežurao u Zemaljskom muzeju.

Time je dao svoju punu podršku akciji pod nazivom "Ja sam muzej" koju je prije nešto više od mjeseca dana pokrenulo Udruženje Akcija, a koja ima za cilj da se konačno riješi status ove značajne institucije Bosne i Hercegovine koja je zatvorena za posjetitelje gotovo tri godine.

Ovom prilikom načelnik Bećirević je u knjizi utisaka napisao: "Ova institucija je za mene pitanje identiteta države i svih njenih građana. Za Općinu Centar jedna od najznačajnijih institucija. Mi od muzeja možemo napraviti mjesto kojim ćemo se ponositi".

Bešlagić je istakao da je optimista što se tiče daljnje sudbine Zemaljskog muzeja.

"Podržavam rad Dževada Bećirevića kojeg doživljavam kao dobrog čovjeka koji pokušava da nešto uradi tamo gdje nema države i gdje općine moraju same reagovati. Nije lako kad ste jedna od najjačih općina i kada vas svi vuku za rukav i traže pomoć, a vi niste u većini slučajeva ni nadležni za sve te probleme. Zemaljski muzej nije pitanje samo sarajevskog kantona već svih nas, naše historije, ono što jesmo, odakle smo ponikli i čemu pripadamo. Svi kao građani možemo ovdje doći i učestvovati u tome i pomoći na svoj način", naveo je Bešlagić.

Na kraju svoje dežure načelnik Bećirević je kazao da će Općina Centar nastaviti finansijski podržavati rad ove institucije, te da je pripremljen prijedlog za sjednicu Općinskog vijeće prema kojoj će ova lokalna zajednica u naredne tri godine izdvajati po 150 hiljada KM za finansiranje institucija kulture.

Aida Kalender, iz Udruženja Akcija kazala je da se dnevno za dežure prijavljuje i po 150 građana BiH.

"Imamo veliki odziv na ovu akciju i od početka ove kampanje 'dežuralo' je oko 1.500 građana BiH. Akcija je započela izložbom fotografija proslavljenog Zijaha Gafića koji je napravio fotografije uposlenika muzeja i postavio izložbu fotografija pod nazivom 'Čuvari muzeja'. Akcija se nastavila dežurama u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH", naglasila je Kalender.

Svi zainteresovani za ovu akciju mogu doći u Zemaljski muzej svaki radni dan od 10 do 18 sati.