Kultura
36

Baščaršijske noći: Nastupa Kvartet Henschel u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske noći, 24. 07. nastupa Kvartet Henschel (Njemačka) u Bošnjačkom institutu- Fondacija Adila Zulfikarpašića u 21 sat, ulaz na koncert je besplatan.

Godine 2014., Kvartet Henschel je proslavio svoju 20 godišnjicu. Muzičko putovanje kvarteta uključuje izvanredne nastupe. Kvartet Henschel je nastupao na službenom ponovnom otvaranju Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (UNESCO-va svjetska baština), a u Brisel je otputovao kao kulturni ambasador Savezne Republike Njemačke. U martu 2010., kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu u nazočnosti pape Benedikta XVI. Kvartet je redovito pozivan u kraljevsku palaču u Madridu da koncertira na Stradivarijevim violinama iz kraljevske zbirke. U junu 2012., Kvartet Henschel je pozvan kao prvi evropski kvartet u zadnjih dvadeset godina da u prestižnom Suntory Hall u Tokiju održi sve izvedbe Beethovenovih gudačkih kvarteta. Godine 1995. kvartet je osvojio više nagrada na međunarodnim takmičenjima u gradovima Evian, Banff, i Salzburg, a naredne godine je osvojio 1. nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju u kamernoj muzici u Osaki. Uspješan debi u svjetskim muzičkim metropolama, uključujući i svirku uživo na BBC-u sa Juilliard kvartetom, otvorio je put prema međunarodnoj kamernoj muzici.

Monika Henschel je 2012. godine postala predsjednik novoosnovanog Udruženja njemačkih gudačkih kvarteta, a godine 2013., Christoph Henschel je imenovan počasnim profesorom na Univerzitetu u Augsburgu. Navešćemo nastupe iz prošle i trenutne sezone u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washington DC, (Državna galerija), Yokohami i Tokiju (Univerzitet Geidai). Od 2006. Kvartet Henschel djeluje kao ambasador SOS dječjih sela. Video link sa nastupa: