Pravosudni forum
0

Korištenje dokaza pribavljenih komunikacionim tehnologijama najveći izazov za pravosuđe

B. H.
Pravosudni forum za BiH
Pravosudni forum za BiH
Danas je na Jahorini otvorena šesta po redu konferencija Pravosudnog foruma za BiH pod nazivom "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Na otvorenju je naglašeno kako je kako je tehnološki napredak unaprijedio svakodnevni život, ali je stvorio i nove mogućnosti u vršenju nadzora, presretanju komunikacija i zadržavanju podataka, što pred pravne sisteme postavlja nove izazove u zaštiti prava na privatnost.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić je istakla kako je korištenje savremenih komunikacionih tehnologija postalo značajno za procesuiranje organiziranog kriminala i da olakšava rad policije, tužilaštva i sudova, ali da je neophodno spriječiti njihovu zloupotrebu.

"O kojem god krivičnom djelu se radi, mora se osigurati da se provede pravičan postupak od istrage do presuđenja. Ovo znači da se, između ostalog, moraju spriječiti i sve zloupotrebe savremenih tehnologija, bilo da ih pokušaju organi gonjenja nezakonitim preduzimanjem mjera ili da tome pribjegava odbrana na bilo koji način“, navela je predsjednica Galić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija koji je rekao da građani imaju velika očekivanja kada je u pitanju procesuiranje organiziranog kriminala.

"Vjerujem da se pravosuđe, ne samo naše zemlje već i drugih zemalja u okruženju i šire, suočava sa izazovima koje brzi tehnološki napredak nosi sa sobom, a što se ogleda i u mogućnosti korištenja savremenih komunikacionih tehnologija u svrhu pribavljanja dokaza u krivičnim predmetima, što je svakako za pohvalu, posebno ako i zakonodavni okvir prati taj napredak", dodao je predsjednik Lagumdžija.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly se također obratio i poručio kako se nada kako će razmjena iskustava i dobre prakse doprinijeti učinkovitoj borbi protiv organiziranog kriminala.

„Pred nama su novi izazovi. Dok je tehnološki razvoj poboljšao naš svakodnevni život, promijenio je i način na koji kriminalci djeluju. Pravosudni akteri, u BiH i drugdje, moraju se hitno prilagoditi kako bi izbjegli zabunu i osigurali još učinkovitije djelovanje protiv teškog organiziranog kriminala i korupcije“, dodao je ambasador Reilly.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, naglasila je da je korištenje dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama jedan od najvećih izazova pred kojim se nalazi savremeno krivično pravo.

„Zbog toga je neophodno da unutar pravosudne zajednice razgovaramo o standardima korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama, o zakonitosti ovih dokaza i fazama postupka u kojima se ona utvrđuje, ali i o tome da li sadašnji zakonodavni okvir omogućava efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala koji se veoma brzo prilagođava novim trendovima, uključujući i sofisticirane metode komuniciranja“, dodala je direktorica Braithwaite.

Cilj Pravosudnog foruma jeste da promovira sprovođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, da podstakne saradnju između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te da pruži pomoć u procesu integracije BiH u Evropsku uniju.