Zračni napadi
175

Izrael brutalno napao Siriju: U sinoćnjem granatiranju Alepa ubijeno 38 ljudi

M. G.
Foto: X
Foto: X
U izraelskim napadima na grad Alep na sjeveru Sirije u petak rano ujutru ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet članova libanonske oružane grupe Hezbolah, izjavila su dva sigurnosna izvora.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije u petak da je jedan broj civila i vojnog osoblja ubijen nakon što su Izrael i militantne grupe pokrenule napade na Alep.

Izraelski zračni napadi gađali su nekoliko područja u Alepu oko 1:45 sati po lokalnom vremenu, navodi se u saopćenju ministarstva.

Zračni napadi su se poklopili s napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je ministarstvo opisalo da su ih izvele "terorističke organizacije" ciljajući civile u Alepu i njegovoj okolini.

Međutim, ministarstvo nije spomenulo konkretan broj mrtvih niti pojasnilo da li su žrtve uzrokovane izraelskim zračnim napadima ili napadima militantnih grupa.

“Agresija je rezultirala mučeništvom i ranjavanjem jednog broja civila i vojnog osoblja i nanijela materijalne štete javnoj i privatnoj imovini”, navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska je odbila komentar.

Od oktobra prošle godine, Izrael je eskalirao svoje udare na, kako kaže, baze militanata koje podržava Iran i Sirija. Također je pogodio protivzračnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael je godinama izvodio takve napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Borci saveznici Irana, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u ogromnim područjima istočne, južne i sjeverozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru preko granice između Izraela i Libana otkako je izbio rat u Gazi, što je najveća eskalacija otkako su vodili jednomjesečni sukob 2006. godine.