vijesti
66

Izetbegović: Nismo napravili nikakav pomak; Lagumdžija: Razgovori su uspjeli

Klix.ba
Sa današnjeg sastanka (Foto: SRNA)
Sa današnjeg sastanka (Foto: SRNA)
Nakon još jednog sastanka političkih lidera FBiH na kojem nije postignut dogovor o implementaciji presude "Sejdić-Finci", mišljenja su bila podijeljena. Jedni su bili zadovoljni ishodom razgovora sa komesarom za proširenje EU Stefanom Fuleom u Budimpešti, dok drugi smatraju da nije napravljen nikakav pomak.

U izjavi za TV1, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je kazao da su razgovori uspjeli.

"Napravljen je dobar pomak. Razgovori se nastavljaju na ekspertnom nivou i šansa postoji. Važno je su se Evropska unija i komesar Fule uključili na pravi način. Očekujem da ćemo u narednom periodu doći do nekog rješenja, uz pomoć EU", rekao je Lagumdžija.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović, s druge strane, smatra da nije napravljen nikakav pomak.

"Radit će se dalje, prvo na ekspertnom nivou, a zatim na političkom", rekao je kratko za TV1.

Lider HDZ-a Dragan Čović smatra da još uvijek možemo napraviti iskorak i sustići zemlje iz regije koje su, kako kaže, kilomtrima ispred nas.

"Mi danas ne postojimo ako se nastavimo ponašati ovako. Veselim se da smo počeli razgovarati na džentlmenski način, da svi iskazujemo zabrinutost za BiH. Toliko je izgleda volimo da još nismo spremni riješiti te nijanse između sebe. Ne vidim nijedan razlog da u narednih 10-ak dana to na ekspertnom nivou ne riješimo", kazao je Čović.

Za predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, ovo je bio još jedan naporan i produktivan susret.

"Na nama je da narednih dana strpljivo radimo i dođemo do rješenja. Mislim da vrijeme nije izgubljeno, da jednostavno tražimo rješenje i toleranciju", izjavio je Radončić.

Na pitanje je li još uvijek tajna gdje je zapelo, on je kazao da jeste.

Kako javlja Slobodna Evropa, iz Evropske unije su podržali nastavak pregovora, te, prema tvrdnjama pojedinih sudionika sastanka, obećali i ubrzanje evropskog puta, ukoliko se pitanje presude "Sejdić-Finci" uskoro riješi.

Komesar EU za proširenje Stefan Fule kazao je kako je progres ipak postignut i kako se nada da se konačni dogovor može postići na narednom sastanku.