Analiza rada
39

Istražna komisija BiH: Pokazali smo kako se institucije trebaju ponašati prema društvu

Dž. L.
Istražna komisija BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Istražna komisija BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Privremena istražna komisije Parlamenta BiH (PIK) za utvrđivanje stanja u pravosuđu danas je u saradnji s Misijom OEBS-a u BiH i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala online prezentaciju i razgovor o Bilješci o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti.

Tokom razgovora s Martom Achler iz Centra za pravosudnu saradnju Evropskog univerzitetskog instituta iz Italije i profesorom Laurentom Pechom, šefom Odsjeka za pravo i politiku Univerziteta Middlesex u Londonu, a koji su dali svoj doprinos ovoj Bilješci, članovi PIK-a osvrnuli su se na njihov rad u proteklih šest mjeseci. Kako su kazali, ova Komisija je približila BiH naprednim demokratijama.

Predsjedavajući PIK-a Damir Arnaut zahvalio se međunarodoj zajednici na pružanju velike pomoći u radu ove komisije, ali iskazao i opredjeljenje svih članova za daljnu saradnju s međunarodnim predstavnicima.

"Komisija ne bi uspjela bez međunarodne pomoći. Kroz naših 20 sjednica u šest mjeseci pokazali smo kako institucije trebaju raditi i ponašati se prema društvu. Ova Komisija je uspostavila dosad neviđenu međuentitetsku i međustranačku saradnju u BiH. Nema sumnje da će praksa ove Komsije koristiti kao primjer uspješnog i korektnog parlamentarnog nadzora kada se budu pisale smjernice za druge zemlje koje se budu suočavale s izazovima parlamentarnog nadzora. Moja nada je da će naše iskustvo zapravo biti sjeme uspješnog parlamentarnog nadzora", istakao je Arnaut.

Član PIK-a Branislav Borenović istakao je da se kvalitet rada ove Komisije ogleda kroz njenu potpunu transparentnost i otvorenost prema javnosti.

"Biti član Komisije koja se bavi pitanjem pravosuđa u BiH je vrlo osjetljivo. Vrlo je bitno da svaka izgovorena riječ nađe svoje mjesto u javnosti", rekao je Borenović.

Podsjetimo da je u maju 2020. godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na osnovu Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH uspostavio Privremenu istražnu komisiju za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Postavljeni cilj PIK-e je da se identificiraju nedostaci u pravosudnom sistemu BiH i predlože koraci za rješavanje ovih nedostataka.

U julu ove godine Misija OSCE-a u BiH je zatražila ODIHR-a da sačini pregled relevantnih međunarodnih standarda i OSCE-ovih obaveza, kao i uporednih dobrih praksi iz oblasti parlamentarnih istraga o radu pravosuđa. Tim povodom sačinjena je Bilješka o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti te su čanovima PIK-a predstavljene smjernice za daljni rad.

Članovi PIK-a istakli su da su im smjernice međunarodnih partnera podsticaj za dalji rad.