Humanitarne akcije
121

Zaboravljeni stanovnici izbjegličkog kampa Putovići trebaju našu pomoć

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje mladih Ljubičica iz Zenice pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za ugrožene porodice u izbjegličkom kampu Putovići, koji se nalazi nedaleko od Zenice.

U izbjegličkom kampu Putovići, koji je izgrađen prije 20-ak godina, nalazi se blizu 20 porodica koje se svakog dana na sve prihvatljive načine bore da svojoj osiguraju barem jedan obrok. Teške životne priče i trenutna situacija u kojoj su zaboravljeni od svih bili su motivi da Udruženje Ljubičica pokrene akciju prikupljanja pomoći.

"Cilj nam je u ovu akciju uključiti što više ljudi. Možete donirati prehrambene artikle, sredstva za higijenu i sve ono što će ovim ljudima pomoći", istakli su iz UM Ljubičica.

Porodice u izbjegličkom kampu u Putovićima žive u drvenim barakama koje su se zbog vlage i vjetra već počele urušavati, a problem za normalan život im predstavljaju i kanalizacija i snabdijevanje vodom koje u 21. stoljeću nije uređeno.

Stanovnici kampa u Putovićima su istakli da ih godinama već niko ne posjećuje i ne pruža im nikakav vid pomoći, te da ih posjećuju od Bajrama do Bajrama kada im donesu kurbane.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu ovim porodicama, to mogu uraditi lično, ili kontaktirati predsjednicu UM Ljubičica na broj telefona 061/702-905.