Humanitarne akcije
1

Uspješno održana humanitarna šetnja i radionica za djecu Malavija i BiH

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu je uspješno održana humanitarna šetnja i radionica za djecu Malavija i Bosne i Hercegovine, pod nazivom "Djeca za djecu - Pomoć je jednostavno potrebna".

Ovaj događaj, u organizaciji farmaceutske kompanije Roche i Malog Magacin Kabarea (MMK), privukao je veliki broj građana koji su zajedno sa uposlenicima Roche-a, njihovom djecom, te polaznicima Malog Magacin Kabarea šetali ulicom Maršala Tita do Trga djece Sarajeva kako bi podigli svijest i ukazali na činjenicu da je obrazovanje osnovno pravo svakog djeteta, te da im jedino kroz kontinuiranu pomoć u edukaciji možemo osigurati kvalitetniju budućnost, ali i zemlji u kojoj žive. Svojim prisustvom, ali i porukama učesnici su istakli da je izuzetno važno podržati svaku aktivnost koja radi na razvijanju kreativnosti i vještina koje će pomoći djeci da ostvare kvalitetniji i zdraviji život.

Uposlenici kompanije Roche od 2003. godine u cijelom svijetu organizuju humanitarnu šetnju kako bi prikupili prijeko potrebna sredstva za pomoć školama i dječijim domovima u Malaviji, kao i domaćim institucijama kojima je pomoć nužno potrebna. Sredstva koja su prikupljena ovom šetnjom bit će donirana djeci Malavija i djeci Bosne i Hercegovine, odnosno Kantonalnom centru za socijalni rad, odjel Dnevni centar za djecu sa ulice.

Svjetska kampanja "Jedan dan, jedna kompanija, jedan razlog - Pomoć je jednostavno potrebna" dio je cjelokupnog programa društvene odgovornosti kompanije Roche čiji su uposlenici u svijetu istinski posvećeni ideji, te aktivno rade na poboljšanju društvenih prilika.

"Zadovoljstvo nam je biti pokretač kampanje koja ima ovako human karakter. Pružiti pomoć djeci jeste želja i dužnost svakog od nas. Poznato je da je Malavi, iako stabilna zemlja, jedna od najsiromašnijih na svijetu; polovina stanovništva je mlađa od 15 godina, životni vijek je 50 godina, 250.000 djece je podhranjeno, 500.000 djece je ostalo bez roditelja radi HIV/AIDSa, 10% djece umire prije nego što navrše pet godina starosti, zemlja sa velikim brojem nepismenih i tako dalje. S druge strane prema informacijama koje smo dobili Dnevni centar za djecu s ulice Kantona Sarajevo ima velike finansijske poteškoće i nastavak njihovog rada je upitan. Vođeni pozitivnim iskustvom Rochea globalno, koji je do danas prikupio znatna sredstva i između ostalog, u Malaviji opremio 5 dječijih domova, pružio podršku za 15.000 djece bez roditelja, izgadio 18 učionica, nabavio 30.000 školskih uniformi, 6.000 knjiga, educirao 200 učitelja, željeli smo biti dio ovog veoma značajnog projekta, ali i pomoći društvu u kojem i mi s našim porodicama živimo", istaknuo je dr. Adnan Filipović, generalni direktor kompanije Roche te pozvao sve ljude dobre volje, ali i druge kompanije da se priključe akciji prikupljanja sredstava za pomoć djeci.

Ove godine, šetnja za djecu Malavija dobila je još jedan bosanskohercegovački kontekst kroz saradnju sa Malim Magacin Kabareom (MMK) čiji su edukatori na Trgu djece Sarajeva održali radionice u okviru svog edukativnog programa “Dječija radionica kreativnosti i mašte”.

Učesnici radionice su imali priliku da se kroz crtanje, ples i muziku upoznaju sa običajima i načinom života svojih vršnjaka iz Malavija.

Tim povodom, direktorica Magacina Kabare, Zana Marijanović je rekla:

"Ovo je i zvanični početak male turneje završnih predstava prve generacije polaznika MMK. Mi vjerujemo da se istinska kreativnost unaprijeđuje kada se osnovne vještine spoje sa originalnim idejama. Mali Magacin Kabare – 'Dječija radionica kreativnosti i mašte' je projekat koji je namjenjen istraživanju talenata djece (od 7 do 14 godina), kroz njihovo izlaganje različitim umjetničkim formama sa ciljem da se razviju u buduće konzumente kulture. Izuzetno nam je drago da smo stupili u partnersku saradnju sa kompanijom Roche, te da ćemo, uz njihovu podršku biti u mogućnosti realizovati završnu predstavu MMK u Historijskom muzeju BiH, 24. 6. 2012., kao i odigrati još jednu reprizu za djecu Doma na Bjelavama 26. 6. 2012. godine, čime zajednički ukazujemo na potrebu da se pruži što veća podrška obrazovanju novih generacija", kazala je Marjanović.