Humanitarne akcije
133

Tuzlaci se bore da spase život sugrađanina Aleksandra Miokovića

Piše: D. Brkić
Aleksandar Mioković
Aleksandar Mioković
Duh šezdesetih godina prošlog vijeka širit će se sutra uvečer tuzlanskim Domom mladih kada će Terusi, No Rules i Retro zasvirati za Aleksandra Sašu Miokovića.

Naime, nekadašnjem frontmenu grupe Terusi, koja je osnovana daleke 1965. godine, u februaru ove godine na UKC Tuzla je odstranjen bubreg i dio mokraćne bešike. U postoperativnom ciklusu, nakon obavljenih hemoterapija, onkološki konzilij je odlučio da Aleksandar Mioković koristi lijek sutent čija je tržišna vrijednost blizu 10.000 KM.

"U biti riječ je o jednoj kutiji lijeka s 28 kapsula koje se piju mjesec dana, a onda slijedi 15 dana pauze. Ja sam pozajmio taj lijek, a sada se prikupljaju novčana sredstva kako bih ga platio. Sutent se nalazi na Federalnoj listi lijekova, a komisija će 29. augusta odlučivati o tome hoću li ga dobijati besplatno“, kaže Aleksandar Saša Mioković, Beograđnin po rođenju, ali Tuzlak po opredjeljenju.

Saša Mioković kaže kako nikada nije slutio da će se baš njemu prikupljati novac za liječenje. U novembru prošle godine bio je "zdrav kao dren", ali...

"Uzeo sam sinov bicikl i od Kluba 65 u centru grada došao do kuće. Ujutro sam izmokrio krv što je bio signal da se obratim ljekarima. U suštini javio sam se na vrijeme, a na UKC Tuzla me je operisao dr. Zoran Manojlović. Kasnije sam otišao na PET-CT u Osijek gdje su mi ustanovljene metastaze plućnog krila, limfnih čvorova i recidiv na loži odstranjenog bubrega. Nakon toga rečeno mi je kako je neophodno da koristim lijek sutent, ali kao što sam vam rekao cijena jedne kutije tog lijeka je blizu 10.000 KM i ja ne raspolažem tim novcem“, kaže Saša Mioković.

Grupa Terusi, odnosno ime Saše Miokovića, vezuje se za neka druga, sretnija vremena. Lavinu reakcija pokrenula je Munevera Katanić na Facebooku, a ubrzo su se u organizaciju koncerta uključili Bato Kostić, Mustafa Sušić i mnogi drugu prijatelji. Također, iza Saše Miokovića stali su prijatelji okupljeni oko Facebook grupe Tuzla – povratak u prošlost i Tuzla – grad i ljudi.

"Potez mojih sugrađana me je emotivno dirnuo. Zaista nikada nisam mogao pretpostaviti da će meni trebati takva vrsta pomoći. Neću biti na koncertu, jer ne mogu boraviti u zatvorenom prostoru i vjerovatno se ne bih mogao othrvati bujici emocija. No, siguran sam da će svi oni koji dođu uživati u programu."

Saša Mioković podsjetio nas je i na šezdesete godine prošlog vijeka kada su u Tuzli osnovani Terusi kao pioniri rock’n'rolla na prostorima sjeveroistočne Bosne.

"Tuzla je se znala zabavljati u to doba. Zadovljavale su nas sitnice, a tadašnja omladina je išla u korak sa savremenim svijetom kada je, recimo, ples u pitanju. Za mene su to nezaboravne uspomene, jedan fantastičan period mog života", sjeća seSaša Mioković.

Vremena se mijenjaju, a 48 godina poslije osnivanja Terusa, njegove kolege će svirati za Sašu Miokovića u Domu mladih. Ulaznica je 5 KM, a prihod će biti usmjeren za plaćanje i eventualnu nabavku lijeka sutent.

Ukoliko namjeravate pomoći Saši Miokoviću to možete učiniti na sljedeći način:

Transakcijski račun je 1543029952778473, a za uplate iz inostranstva IBAN BA391543029952778473 i SWIFT: UPBKBA22 Banka: Intesa Sanpaolo Banka Sarajevo na ime Ivanka Mioković.