Humanitarne akcije
1.3k

Roditeljska kuća za male heroje: Kad je mama blizu manje boli

Klix.ba
Roditeljska kuća je mjesto gdje će boraviti djeca oboljela od raka i njihovi roditelji, za vrijeme trajanja liječenja oboljelih mališana. Namijenjena je za smještaj cijele uže porodice oboljelog mališana, znači i za roditelje i za braću i sestre.

U Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka odlučili su da to bude kuća jer liječenje maligne bolesti kod djece traje od šest mjeseci do godinu dana, a proces praćenja do pet godina. Život cijele porodice oboljelog mališana se mijenja. Prekida se uobičajeni životni tok, škola, pa nekad čak i posao jednog roditelja, jer oboljeli mališan treba konstantnu podršku i brigu.

Roditeljska kuća bi porodičnom atmosferom pomogla u liječenju malih pacijenata!

Ovim projektom djeci se osigurava pravo na liječenje te mogućnost da njihovi roditelji budu uz njih tokom liječenja (pravo na porodicu). Studije pokazuju da 1/3 djece brže ozdrave ukoliko se liječe uz svakodnevnu prisutnost roditelja, te da bolničko osoblje učinkovitije radi sa smirenom djecom.

S obzirom na to da sva djeca imaju pravo na odrastanje uz porodicu, dodajemo da je teško bolesnoj djeci blizina porodice zaista neophodna. Nepravedno je i neljudski da oni koji dolaze iz udaljenih krajeva budu lišeni tog prava. I oni trebaju svoje roditelje pored sebe, jer kad je mama blizu - manje boli. I oni imaju samo jednu želju - da što prije ozdrave i vrate se svojoj kući.

Naša je dužnost da pomognemo

"Dužnost svih nas je da pomognemo i zajedničkim snagama izgradimo Roditeljsku kuću. Građani BiH su pokazali da imaju veliko srce, dosadašnjom podrškom na humanitarnim akcijama. Ova kuća, da bi se završila, zahtijeva još sredstava", kazali su iz udruženja.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" ne može samo završiti kuću. Ističu da je zaista neophodna pomoć institucija, lokalnih zajednica, javnih ličnosti, te svih društveno odgovornih lica.

"Ovim putem molimo sviju da se uključe, pozivamo naše Zmajeve, fudbalske reprezentativce Bosne i Hercegovine, koji su već dokazali da imaju ogromna srca i pomagali su mnogima. Pozivamo kompanije da pomognu na bilo koji način, da li doniranjem novca ili sredstava, to nije važno. Pozivamo građane i javne ličnosti da pomognu ili promovišu projekat Roditeljska kuća. Dužnost svih nas je da omogućimo oboljelim mališanima da im ova Roditeljska kuća bude drugi dom", apelovali su iz udruženja.

Ukoliko želite pomoći izgradnju Roditeljske kuće to možete učiniti pozivom na broj telefona 090 292 014 i tako donirati 3 KM, te uplatama na žiroračun 161 00000 388 901 24.

Za uplate iz inostranstva: BA39161 00000 388 901 24
S.W.I.F.T. šifra RZBABA2S
Raiffeisen bank d.d. BiH

Ukoliko želite donirati materijal za izgradnju kuće, pozovite 062/599344 - Fikret Kubat, projekt menadžer.