Humanitarne akcije
4

Dobri ljudi iz Švedske uputili pomoć porodici Šiko

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Prije mjesec dana, 4. januara, u mjestu Pribava nedaleko od Gračanice, prerano je prekinut život desetegodišnjeg Sejde Šike, dječaka koji je sakupljajući željezo poginuo u minskom polju. Način i okolnosti pod kojima je okončan život ovog desetogodišnjaka pokazatelj su da su siromaštvo i nezaposlenost u Bosni i Hercegovini postali, posredno, uzrok gubitka ljudskih života.  

Mnogi stanovnici ruralnih krajeva BiH nakon rata ulaze u neočišćena minska polja u potrazi za dravima, starim željezom i drugim sekundarnim sirovinama koje mogu prodati i tako zaraditi marku za hljeb. 

Članovi Udruženja “Djeca djeci” iz Švedske i Udruženje za pomoć socijalno ugroženim porodicama i pojedincima “Pomozi”, odlučili su pomoći ovoj porodici. Novac, namirnice, odjeću i igračke za dvogodišnjeg brata poginulog dječaka Sejde, Almedina, koje su poslala pomenuta udruženja, uručila je jučer ekipa AA.

Otac desetogodišnjeg Sejde, koji se nalazio sa sinom u minskom polju kobnog dana, teško je povrijeđen, ali je trenutno kod kuće. Držeći fotografiju svog sina u rukama, sa suzama u očima i bolom prisjetio se 4. januara, dana pogibije Sejde.

“Minsko polje nije bilo obilježeno, sa desne strane su ranije obarana drva, neko je izvlačio drva prije nas. Da je bilo obilježeno, ne bih ja ušao tamo. I ranije sam dolazio na to mjesto”, prisjetio se Šiko.

Tokom razgovora, otac Šiko je kazao i da je malom Sejdi govorio da uzme ključeve od auta te da ne ide sa njim i ostalima u sakupljanje drva, međutim, nije ih poslušao jer ga je, kako je kaže otac, bilo strah biti sam.

“Čuo sam eksploziju. Uzeo sam ga u ruke. Digao sam mu majicu i stisnuo rukom mjesto iz kojeg je išla krv. Tada nisam znao ni da sam ja povrijeđen”, prisjetio se Šiko.

Selmir, u čijem tijelu se nalazi još devet gelera, morat će naći način kako da prehrani porodicu i ne dozvoli da i njegov mlađi sin Almedin jednog dana bude prinuđen da skuplja drva ili željezo po minskim poljima.

Majka Nahida je sa ekipom AA prvi put nakon pogibije sina Sejde posjetila njegov mezar. 

“Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli i koji će pomoći”, kratko je kazala.

Učenik četvrtog razreda osnovne škole sa svojim nezaposlenim ocem i stricom otišao je da sakuplja željezo u Karanovcu kod Petrova u blizini međuentitetske linije, nekada linije razdvajanja sukobljenih strana u Bosni i Hercegovini. Dječak je poginuo od eksplozije mine tipa "Prom", dok je njegov 32-godišnji otac Selmir povrijeđen.

Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine ugroženo je od mina, a deminiranje ide prilično sporo tako da bi BiH od mina mogla biti očišćena tek 2024. godine, potvrdio je ranije službenik u Sektoru za operacije Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) Goran Ždrale.

U BiH je regitrovano 8.300 žrtava od mina/NUS-a. Od završetka rata u BiH do danas od mina je stradalo 1.716 osoba, od čega 600 smrtno. Među žrtvama se nalazi i 245 djece.

Trenutno minski sumnjiva površina u BiH iznosi oko 1.218 kilometara, što čini 2,4 posto ukupne teritorije BiH.

Procjenjuje se da je BiH kontaminirana sa još oko 120.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), a od kojih je ugroženo oko 540.000 građana.