vijesti
2

Špirić i Džakula zadovoljni dinamikom radova na prelazu Gradiška

SRNA
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, tokom posjete graničnom prelazu Gradiška i carinskim terminalima izrazili zadovoljstvo što su građevinski radovi na proširenju i adaptaciji ovog prelaza pri kraju.

"Veoma smo zadovoljni saradnjom Uprave za indirektno oporezivanje BiH na intenziviranju građevinskih radova, a posebno nas ohrabruje činjenica što će iduće sedmice biti završeni svi radovi na ovom privremenom graničnom prelazu", rekao je Špirić.

Džakula je rekao da je tender za novi granični prelaz pri kraju i da će uskoro početi radovi na tom objektu koji će biti lociran na novoizgrađenom autoputu Gradiška – Banjaluka.

"Za taj prelaz, koji će biti jedan od najmodernijih u ovom dijelu Evrope, izdvojili smo 27 miliona KM. U protekla tri mjeseca malo se ko nadao da će poslovi oko tendera za novi prelaz i na proširenju postojećeg prelaza ići ovim tempom", rekao je Džakula.

Prema njegovim riječima, preko privremenog prelaza frekvencija saobraćaja biće povećana za 20 posto, o čemu govori podatak da će do kraja juna preko ovog prelaza preći milion putnika i 11.000 automobila.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović tokom obilaska graničnog prelaza najavio je da će adaptacija i proširenje prelaza biti završeni u naredna tri dana, nakon čega slijedi proširenje carinskih terminala.

Gradiška i Bijača su granični prelazi sa inspekcijskim nadzorom preko kojih će biti omogućen prelazak ljudi i robe u skladu sa standardima EU.

Špirić je najavio da će granični prelazi sa inspekcijskim nadzorom Bijača i Gradiška od 1. jula biti spremni da funkcionišu po standardima EU.