vijesti
154

Šepić: Ne želimo više biti "problematično dijete"

FENA
Izvještaj Evropske komisije koji je danas predstavio komesar Štefan Füle o napretku o napretku BiH, ili bolje rečeno o "nenapretku" Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji je još jedna potvrda katastrofalne politike na državnom nivou koju su u protekle četiri godine vodile dvije "socijaldemokratske" opcije u našoj zemlji – SDP i SNSD - ocijenio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH, potpredsjednik SDA i nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH na predstojećim izborima.

"Ovogodišnji Izvještaj o BiH obojen je ocjenama koje govore kako je BiH na putu prema EU 'bez napretka' ili sa 'ograničenim napretkom'. Mnogo je područja koji su bitni za EU integracije i građane naše zemlje, a u kojim je BiH podbacila, odnosno podbacili su političari i ministri u Vijeću ministara BiH, gdje je vladalo apsolutno nepovjerenje, inat politika i stavljanje ličnog i partijskog interesa iznad općeg", naveo je Šepić.

Izvještaj je objavljen samo četiri dana prije održavanja Općih izbora u BiH, a s obzirom da je zadnje istraživanje Direkcije za Evropske integracije BiH pokazalo kako više od 85 posto građana naše zemlje želi da BiH bude punopravna članica EU, sadržaj danas objavljenog izvještaja, smatra Šepić, mogao bi im pomoći pri odluci kome će dati svoj glas da zemlju vodi u naredne četiri godine.

"Jasno je da stranke desnog centra, uz podršku Evropske narodne stranke (EPP), najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, te novog predsjednika Evropske komisije, Jean-Claude Junckera, mogu zemlju vratiti na put stabilnosti i vraćanja evropske agende kao prioritet svih prioriteta u novom sazivu Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH", kazao je Šepić.

Tvrdi da je na sve ovo, kroz svoj parlamentarni rad u opoziciji, kroz medije, direktni kontakt sa građanima i sa predstavnicima EU i međunarodnih institucija upozoravao još od 2011. godine.

"Uvidjevši kuda nas vodi politika predvođena Dodikom i Lagumdžijom, u maju 2012. godine sam od Parlamentarne skupštine BiH tražio zakazivanje posebne sjednice tokom koje bi mi, predstavnici naroda, omogućili Vijeću ministara BiH da napravi inventuru urađenog na putu ka EU, ali im i postavili agendu za ono što trebaju uraditi. Prva i jedina sjednica je održana tek nakon dvije godine mog mukotrpnog i upornog objašnjavanja važnosti parlamentarnog nadgledanja rada Vijeća ministara BiH, ali to je, nažalost, bilo premalo i prekasno", rekao je Šepić.

Kaže kako je u aprilu ove godine učestvovao u pripremi potpisivanja Zajedničke deklaracije o europskim vrijednostima pet političkih stranaka iz BiH koje su bliske grupaciji Europskih narodnih stranaka.

"Tada smo se obavezali da ćemo kroz kompromis baziran na argumentima ispuniti želju više od 85 posto građana ove zemlje koji žele postati građani EU. Pozivam sve građane ove zemlje da ove nedjelje glasaju za ljude koji zagovaraju takav pristup u politici. Mi u naredne četiri godine ne želimo biti 'problematičnog dijete', kako nas Füle naziva u izvještaju, nego stabilna država koja zna šta hoće i kako doći do strateškog cilja – a to je u prvoj fazi – otvaranje pregovora o pridruživanju sa EU", zaključio je Šepić.