vijesti
15

Novalić: Ispunili smo značajan dio Reformske agende, ali za zastoj je kriv Parlament FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldounom Sinnom koji je premijeru prezentovao Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Od ranije je poznato kako je Evropska komisija kritikovala usvajanje Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH. Naime, za reformu javne uprave Evropska komisija je konstatovala nazadak u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, primarno zbog usvajanja Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH kojim je povećana opasnost od politizacije državne službe.

Na konferenciji za medije rečeno je kako će Vlada FBiH u roku od 45 dana sazvati sjednicu na kojoj će biti govora o reformi javne uprave te kako će Federalno ministarstvo pravde već naredne sedmice pripremiti informaciju o Setu 5.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da mu je drago što se entitetske vlade smatraju generatorom napretka BiH na putu ka EU. Istakao i da će naša zemlja 9. januara dobiti upitnik Evropske komisije na koje se čekalo 20 godina.

On je kazao kako su vlasti ispunile 31,1 posto mjera iz Reformske agende, ali da je to broj koji se dugo ponavlja. Za zastoj je okrivio Parlament FBiH ističući kako na dnevnom redu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH stoji dosta važnih zakona. Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH četiri mjeseca nije održavao sjednice.

U naredne tri sedmice najavio je da će se na dnevnom redu naći važni zakoni poput zakona o doprinosima, dohotku, koncesije i predstečaja. Podsjetio je da je u BiH domaći bruto proizvod (GDP) porastao na 3,12, što nije dovoljno jer je potrebno da on bude 5 ili 6.

Novalić je rekao da reforme daju rezultate i da su oni vidljivi te da se naredne godine očekuje povećanja GDP-a na 3,6 posto, a 2018. godine na 4,2 posto. Ipak, podvukao je kako sve to zavisi od toga koliko će država utjecati na investicionu klimu.

Rekao je i da Vlada Federacije BiH ima jako dobru saradnju sa Vijećem ministara BiH, ali i sa Vladom Republike Srpske te da s ovim institucijama rade kao tim.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinn rekao je da očekuju kako će Vlada FBiH raditi u skladu sa današnjim zaključcima i da će to od vlasti tražiti i građani.

Naglasio je da je BiH ostvarila napredak u smislu usvajanja mehanizma koordinacije, prilagodbe SSP-a, usvajanja transportne strategije i objavljivanja rezulata popisa, ali da je još potrebno raditi na pitanjima vladavine prava i reforme javne uprave.

Vlastima je poručio kako će EU pratiti šta rade i kako ide procesu sprovođenja reformi. Dodao je da je Delegacije EU u BiH tu kako bi domaćim vlastima pružila pomoć.

Što se tiče nerada Parlamenta Federacije BiH, Sinn je rekao da su zakonodavcima danas čestitali što su ponovo počeli raditi te time poslali jasnu poruku kako EU očekuje da rad Parlamenta FBiH u budućnosti neće biti blokiran.