Seminar u Banjoj Luci
0

Neophodna saradnja za suzbijanje kriminala

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Neophodna je saradnja i koordinacija svih sigurnosih agencija u suzbijanju organiziranog i svih drugih vidova kriminala, rečeno je danas u Banjoj Luci na početku dvodnevnog seminara o temi “Pravni okvir EU i najbolja praksa prilikom upravljanja javnom sigurnošću”.

"Prijetnja sigurnosti građana jedne zemlje može da dođe od kriminalaca iz potpuno druge zemlje ili s drugog kraja svijeta i upravo zbog toga kontakt i razmjena iskustava odgovornih u sigurnosnom sektoru je od neprocjenjive važnosti", rekao je ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrike Alvargonzales San Martin, koji je s ministrom unutrašnjih poslova RS (MUP) Stanislavom Čađom otvorio ovaj skup.

Dvodnevni seminar organiziran je uz podršku TAIEX-a, Tehničkog istrumenta Evropske unije, a osim predstavnika MUPRS-a, učestvuju i predstavnici policijskih agencija i tužilaštva u zemlji te predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije i Ministarstva pravde Hrvatske.

Policijski stručnjaci iz Španije govorit će o borbi protiv organiziranog kriminala u EU i njenom okruženju, terorističkim prijetnjama, kontroli granica EU, međunarodnoj policijskoj saradnji i drugim bitnim sigurnosnim pitanjima.

Bit će riječi i o tome šta očekuje institucije BiH tokom pripreme domaćeg zakonodavstva na njenom evropskom putu.