Šef bh. diplomatije u Ankari
0

Lagumdžija: Dok region napreduje, BiH puže ka EU-u

Anadolija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija prisustvovao je danas sastanku u Turskom centru za istraživanja ekonomske politike (TEPAV). Lagumdžija je ovom prilikom govorio o temi "Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji".

Iako u BiH postoje mnoga razilaženja među političkim liderima, zajednički cilj svih jeste ulazak u EU, kazao je šef bh. diplomatije, prenosi novinar agencije Anadolija iz Ankare.

"Za mene je Evropska unija uvijek prioritet", rekao je Lagumdžija. On je dodao da se među glavnim temama politike Bosne i Hercegovine nalazi članstvo u NATO-u i razvijanje odnosa sa susjednim državama, međutim, naglasio je, prva zadaća BiH je ulazak u EU.

Iako se veoma brzo i zajednički radi kada je u pitanju ulazak u EU, kako je istakako Lagumdžija, bit će potrebno mnogo vremena za pristupanje BiH Uniji. Ministar vanjskih poslova BiH je naglasio da je nedavno objavljeni izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2012. godinu nije zadovoljavajući.

"Izvještaj pokazuje da nema napretka ni u kom pogledu. Dok su sve zemlje u regiji ostvarile napredak, jedino Bosna i Hercegovina u tom pogledu nema nikakvog uspjeha. Ako ćemo reći drugačije, zemlje u regiji napreduju, a mi u BiH pužemo. Izvještaj sigurno nije zadovoljavajući", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo poslovanjem turskih biznismena u Bosni i Hercegovini, te dodao kako trgovinska saradnja između Turske i BiH svakodnevno raste.

"Turske firme pružaju nam veliku podršku u rješavanju problema infrastrukture. Sada se probijaju i u energetskom sektoru. Novi ugovori, koje ćemo uskoro napraviti sa turskim prijateljima, olakšat će put mnogim robama iz Bosne i Hercegovine u Tursku. Prije deset godina nisam ni pomišljao da će obim saradnje na trgovinskom polju sa Turskom biti ovoliki", rekao je Lagumdžija podsjetivši pritom da su, osim Eximbanke, mnoge druge turske firme ulagale u BiH.