vijesti
0

Jagland: Mora se čuvati pravo na slobodu izražavanja

Klix.ba
Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije ("IDAHO"), generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland pozvao je države-članice da se bore protiv diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

"Zločin iz mržnje motivisan nečijom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom direktno krši osnovna ljudska prava. Evropljani moraju čuvati pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. Neke zemlje-članice još uvijek nisu usvojile potrebne zakone koji bi direktno ili indirektno zabranili diksriminaciju temeljenu na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu osoba. Ohrabrujem ih da rade sa Vijećem Evrope kako bi postigle progres, tako da LGBT osobe mogu u potpunosti uživati svoja ljudska prava", izjavio je Jagland.

Podsjećamo, Vijeće Evrope predvodi borbu protiv diskriminacije temeljenu na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, uključujući i aktivnosti koje se provode kroz tekući LGBT projekat Organizacije.

Komitet ministara VE je 2010. godine usvojio specifičnu preporuku za države-članice, osiguravajući širok okvir za prepoznavanje poboljšanja koja je neophodno provesti. Komitet ministara je nedavno proveo monitoring u vezi sa provođenjem preporuke u državama-članicama.