Sastanak sa zvaničnicima EU
0

Izetbegović: Cilj je ubrzati napredak BiH na putu u EU

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Evropske unije Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Füleom.

S obzirom na to da je ovo njegova prva posjeta nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegović je naglasio da na ovaj način želi da pošalje poruku da je integracija u EU prvi i najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH te da ustanovi intenzivniji i direktniji politički dijalog s najvišim zvaničnicima EU o svim pitanjima koja se tiču procesa evropske integracije.

Izetbegović je rekao da su izgradnja evropske budućnosti i integracija u EU jasno izražene želje i interesi svih naroda i građana u BiH te da je evropski put realna platforma na kojoj se mogu osigurati stabilnost i prosperitet BiH.

Ističući da BiH sada ima realnu šansu da u predstojećem periodu učini značajan iskorak u procesu evropske integracije, najviši zvaničnici EU su snažno pozdravili napredak koji je naša zemlja napravila u proteklih nekoliko mjeseci, posebno ističući formiranje Vijeća ministara, usvajanje Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći, kao i nedavno postignuti dogovor o rješavanju pitanja vojne i državne imovine.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle je izrazio spremnost da pomogne u iznalaženju dodatnih sredstava za finansiranje infrastrukturalnih projekata od regionalnog značaja s naročitim akcentom na koridor 5-C.

Komesar za proširenje Evropske unije se ovom prilikom složio da postoji potreba da se poveća broj BIP-ova na granici između BiH i Republike Hrvatske.

Izetbegović je podvukao da je od ključnog značaja da što prije uspostavimo prohodan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u BiH, radi usklađivanja aktivnosti institucija u BiH na izvršavanju obaveza iz procesa evropskih integracija i ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Rekao je da je u ovom trenutku glavni cilj ubrzati napredak BiH na evropskom putu i stvoriti uvjete da u što kraćem roku podnese aplikaciju za članstvo koja će biti smatrana kredibilnom od EU.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je za to potrebno što prije postići dogovor o implementaciji presude u slučaju "Sejdić-Finci", odnosno napraviti konkretne korake u pravcu implementacije te presude.

Naglasivši da postoji snažno izražena politička volja svih relevantnih političkih aktera u BiH da se implementira presuda Suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić-Finci", Izetbegović je od čelnika EU zatražio da vrednuju napore koji su na tom planu učinjeni u proteklom periodu, te da BiH pruže konkretan podsticaj da održi stvoreni zamah.

"Politički konsenzus o evropskom putu nikada nije bio snažnije i eksplicitinije izražen. Vrata EU su otvorena, a na nama je odgovornost da ovu priliku iskoristimo da snažno krenemo naprijed i u narednim mjesecima stvorimo uvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo", rekao je Izetbegović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.