vijesti
272

Bosna i Hercegovina danas predaje zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predat će danas u Briselu u ime Bosne i Hercegovine zahtjev za članstvo u Evropsku uniju ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu.

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije bit će održana u zgradi Vijeća EU Justus Lipsius, sala Anna Lindh, u 9:00 sati.

Svečanosti će prisustvovati i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

U 10:00 sati Čović će imati susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom, a u 16:30 sati susret s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

U 18:00 sati Čović će se susresti s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, a sastanak s poslanicima Evropskog parlamenta Cristianom dan Predom, Andrejem Plenkovićem, Toninom Piculom, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivom Stierom i Jozom Radošem bit će održan u 18:45 sati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će u 19:30 prisustvovati prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, a domaćini su hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Predaja aplikacije uslijedila je nakon usvajanja mehanizma koordinacije koji je posljednjih dana aktuelna tema u političkom životu u BiH i to iz razloga što su predstavnici vlasti u entitetu Republika Srpska otvoreno poručili kako Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH za njih ne znači ništa.

Uprkos unutrašnjim previranjima zahtjevi EU su jasni: BiH mora sprovesti mjere definisane reformskom agendom, imati funkcionalan mehanizam koordinacije i prilagoditi Sporazum o stabilizaciji i i pridruživanju.

O kredibilnosti bh. aplikacije odlučit će zemlje Evropske unije, a ova odluka mora biti donosena konsenzusom. Drugim riječima, da bi aplikacija bila kredibilna sve zemlje članice moraju se s tim složit.

Holandija, ali i drugi evropski organi ranije su obavijestili bh. vlasti da u Vijeću EU nema jednoglasnosti kada je riječ o bh. aplikaciji. Iz Ambasade Holandije u BiH rečeno je da podnošenje zahtjeva za članstvo ne znači da će Bosna i Hercegovina uskoro ući u EU, već da mora zadovoljiti sve stroge uvjete.

Na drugoj strani, 15. februar 2016. godine ostat će upamćen kao važan, ali ne i ključni datum na euroatlantskom putu BiH.

Mnogo važniji datum svakako će biti dobijanje statusa kandidata i otpočinjanje pregovora, a svakako najvažniji će biti, nadamo se, zvanično pristupanje BiH punopravnom članstvu u EU.