vijesti
0

Boris Tadić: "Suverena i funkcionalna država BiH ključna za stabilnost regije"

Klix.ba
Boris Tadić
Boris Tadić
Boris Tadić, bivši Predsjednik Republike Srbije, jutros se u organizaciji Friedrich Ebert fondacije u Briselu obratio zvaničnicima EU institucija i govorio o pripremi Srbije za pregovore sa EU.

Jelko Kacin, član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Srbiju pitao je Tadića o njegovom prijateljstvu sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a i SNSD-a, te Tadićevoj mogućoj ulozi u smirivanju političke situacije i nužnoj promjeni ustavne strukture naše zemlje koju prema Kacinovom mišljenju sprečava upravo Dodik.

Tadić je rekao da su u njegovoj viziji Bosne i Hercegovine suverenitet, teritorijalni integritet i funkcionalna država centralni, "Bosna i Hercegovina igra centralnu ulogu za stabilnost u regiji. Moja politička vizija zemlje je cijela država BiH sa uvažavanjem sva tri naroda", rekao je Tadić i napomenuo da svako ko misli da može doći u BiH i reći šta i kako treba da rade je osuđen na propast, te da je na političarima u BiH da nađu kompromis. "Bezbroj puta sam razgovarao sa Dodikom i pokušao njemu i drugim političarima u zemlji objasniti važnost kompromisa", završio je Tadić.