vijesti
25

BiH parafirala SSP za nastavak evropskog puta

Piše: A. P.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Bosna i Hercegovina i Evropska unija parafirale su danas prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) čime je našoj zemlji omogućen nastavak evropskog puta o čemu bi danas moglo raspravljati Vijeće za vanjske poslove EU.

Sporazum su danas u Sarajevu parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Nakon potpisivanja javnosti su se obratili potpisnici sporazuma i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Wigemark je objasnio da će danas popodne tekst protokola prvi put biti predstavljen zemljama članicama Evropske unije, iako se ne zna da li će biti na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove.

Hamdo Tinjak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Hamdo Tinjak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Nemam razloga da sumnjam da će Sporazum biti prihvaćen, ali čelnici EU moraju dobiti mogućnost da razmotre njegov sadržaj, jednako kao i Evropski parlament. Uobičajena procedura traje najmanje šest mjeseci, a potom protokol stupa na snagu. Sastavni dio protokola je fazni pristup koji traje tri godine", objasnio je šef Delegacije EU u BiH.

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak izjavio je da je ovaj posao počeo prije pola godine, te da je današnje parafiranje izuzetno važan trenutak za našu zemlju.

"Iako je na početku izgledalo kao tehničko pitanje, ispalo je da je važan politički momenat", istakao je Tinjak te poželio da BiH ovaj momenat da krila da krene dalje u političke integracije.

Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Ministar Šarović je najviše govorio o pomoći poljoprivrednicima u BiH koji će biti pogođeni određenim protokolima SSP-a.

"Ovo je zaista važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja adaptiranog SSP-a, već zbog odblokiranja napretka ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Šarović.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju SSP-a tvrdeći da bi nanio milionske štete poljoprivrednicima. Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.