Kanton Sarajevo
1.1k

Dva bivša i jedan aktuelni načelnik SDA prijavljeni zbog sumnje da su sakrili veliku imovinu

D. Be.
Nedžad Ajnadžić, Nedžad Koldžo i Ibro Berilo
Nedžad Ajnadžić, Nedžad Koldžo i Ibro Berilo
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivične prijave protiv tri općinska načelnika i dva vijećnika, potvrdio je za Klix.ba direktor Ureda Erduan Kafedžić.
On je kazao da su krivične prijave podnesene ovog mjeseca Tužilaštvu Kantona Sarajevo i da njegov tim nastavlja raditi dalje na dokumentovanju koruptivnih radnji te spremaju i nove krivične prijave.

Iako nije želio govoriti konkretno o imenima i detaljima istrage, nezvanično se saznaje da su prijavljeni bivši načelnici Općine Centar Nedžad Ajnadžić i Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. U njihovom društvu je i Ibro Berilo, načelnik Trnova.

Sva trojica su funkcioneri SDA. Pored njih prijavljena su i dva općinska vijećnika u Kantonu Sarajevo.

Oni su prijavljeni zbog sumnje da su sakrili, odnosno nisu prijavili velike iznose novca koji se mjere u stotinama hiljada KM.

Pregledom imovinskih kartona i onim što je Ured zadokumentovao, može se sumnjati da se radi o kršenju zakona u vezi s neprijavljenom imovinom nositelja javnih funkcija.

Među neprijavljenom imovinom su nekretnine, preduzeća, pokretne imovine, ali i stotine hiljada KM koje se nalaze na računima u komercijalnim bankama, a koje nisu navedene u imovinskim kartonima što je zakonski obavezno.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo prošlog ljeta je najavio zamah u borbi protiv korupcije dolaskom Amerikanca Erica Larsona kojeg je delegirala Vlada SAD-a da svojim iskustvom i znanjem pomogne domaćim organima.

"Uvjeren sam i nadam se da ćemo sljedećih mjesec ili dva vidjeti kako iz kantonalnog tužilaštva izlazi puno optužnica za svaki slučaj korupcije", izjavio je Larson krajem decembra 2020. godine.