Još nema detalja
9

Dom zdravlja Zenica tvrdi da je kisik i ranije nabavljan od kompanije iz Breze

E. M.
Dom zdravlja Zenica
Dom zdravlja Zenica
Nabavka kisika za potrebe JU "Dom zdravlja" Zenica i danas je aktuelna tema, kako u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, tako i u Domu zdravlja Zenica gdje su poručili da su nakon objave medija zatražili potrebnu dokumentaciji o kvaliteti medicinskog kisika.

U saopćenju za javnost JU "Dom zdravlja" Zenica se navodi da od 2014. godine pa do danas ova ustanova od firme "Istrabenz plini" d.o.o. Breza nabavlja medicinski plin te da je riječ o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta.

"Nakon objavljenih natpisa u medijima, "Dom zdravlja" Zenica je kontaktirao firmu "Istrabenz plini" d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje", navodi se u saopćenju.

Dodali su da sprovode primarnu zdravstvenu zaštitu i da se ne bave zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara.

"Medicinski kisik u 'Domu zdravlja' Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kiseoničku podršku", stoji u saopćenju.

Iz zeničke SDA zatražili su da reaguju pravosudne institucije te da ispitaju navode oko nabavke kisika za Dom zdravlja Zenica.

"Ostalo je nejasno kakav plin je isporučen i je li u pitanju medicinski kisik koji se koristi za liječenje oboljelih od koronavirusa, ali se na osnovu objavljenog dokumenta jasno vidi da je zenički Dom zdravlja u jeku martovske pandemijske krize plin nabavio putem direktnog sporazuma sa navedenom kompanijom te da je ugovor potpisala lično dr. Kasumović. Zbog toga pozivamo menadžment Doma zdravlja da javnost upozna sa pojedinostima vezano za navedenu nabavku, jer je zdravlje građana u ovom trenutku najvažnije", stoji u reakciji SDA Zenica.

Danas se o nabavci kisika govorilo i na sjednici Skupštine ZDK, a zastupnik Ermin Čehić je kazao da je njihova odgovornost, kao skupštinskih zastupnika, da razjasne i traže objašnjenje za medijske natpise.

"Jednostavno, stanovnici moraju da znaju kakav kiseonik primaju, kakve lijekove primaju. I ako je nekada došlo do nekakvih problema, da znamo ko je i zbog čega odgovoran. U ovom slučaju riječ je o tome da razlučimo da li se tehnički kiseonik rabi u bolnicama, odnosno domovima zdravlja, pod medicinski kiseonik. Kao što znamo to nije dozvoljeno", upozorio je Čehić.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je izjavio da će ministarstvo poduzeti sve korake u rasvjetljavanju ove situacije te zatražiti od svih zdravstvenih ustanova da dokažu od koga su i kakav kisik nabavljali.