Veliki korak naprijed
0

Čehić: Brojne olakšice u procesu potpomognute oplodnje za parove

E. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Finansiranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) na području Federacije BiH provodi se od početka godine, a odgovore na brojna pitanja dobili smo od predsjednika Komisije za BMPO Ermina Čehića.

Brojni parovi u Bosni i Hercegovini opredijelili su se za biomedicinski potpomognutu oplodnju, a od kako je pokrenuto finansiranje ovih postupaka, iz dana u dan se javljaju nova pitanja.

Predsjednik Komisije BMPO Ermin Čehić je kazao da je ubrzan postupak podnošenja zahtjeva za parove te da se plaća embriotransfer embrija koji su bili zamrznuti kao i to da je bitno što prije aplicirati za plaćanje postupka.

Kako se odvija program finansiranja postupaka BMPO i da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

Moram reći da je Komisija pri FZZO zbog kasnog usvajanja budžeta za 2023. godinu od Federalnog parlamenta s radom počela tek sredinom petog mjeseca 2023. godine. Zatekli smo preko 300 predmeta i one koji su bili u našoj nadležnosti riješili u roku od 20-tak dana. Nažalost bilo je parova koji su postupak otpočeli kako je zakon i predvidio od  01. januara 2023. godine za što nisu imali odluku Komisije, jer ista nije niti mogla raditi zbog neusvajanja budžeta iz kojeg se finansiraju postupci BMPO. O tim parovima nismo mogli odlučivati jer Zakon o BMPO kao i Smjernice izričito zabranjuju refundaciju troškova. Takvih parova je oko 170.


Da li postoji rješenje za takve slučajeve?

U dogovoru s direktoricom FZZO mišljenje za te parove uputili smo Povjereništvu za BMPO pri Federalnom ministarstvu zdravstva, s prijedlogom da se tim parovima isplati puni iznos troškova postupka BMPO koje su bili prinuđeni platiti. Problem je što je Povjereništvo pri Federalnom ministarstvu zdravstva od drugog mjeseca 2023. godine radi u tzv. "privremenom izboru" i očekujemo izbor Povjereništva na četiri godine koje će donijeti svoju odluku o našem prijedlogu.

U međuvremenu savjetujem svim parovima koji nisu uspjeli dobiti potomstvo iz postupaka rađenih u ovom "međuprostoru" da pod hitno podnesu zahtjev za novi postupak ovoj Komisiji jer smo donijeli odluku da svim tim parovima priznamo novi postupak kao prvi (u 100% iznosu). Uvjet je da su upotrijebljeni svi embriji koji su dobiveni u prvom postupku koji su radili u periodu od 01. januara 2023. do 18. maja 2023. godine.

Kakva je odluka za parove koji su koristili puni iznos prvog postupka u vrijeme finansiranja postupaka BMPO od kantona? Ako su npr. dobili odluku da se finansira prvi postupak u punom iznosu, a odnosi se na postupke na osnovu odluka donesenih do 31. decembra 2022. godine?

Za takve parove donijeli smo odluku da im se postupci finansiraju u 100% iznosu ako ponovo apliciraju na našu Komisiju pri FZZO. Znači plaća se kao prvi postupak, uključivo i lijekove ako ispunjavaju kriterije.

Koliko se čeka na odluku Komisije nakon kompletiranja dokumentacije i predaje zahtjeva?

Ako je dokumetacija kompletna i nema pratećih oboljenja koja se moraju tretirati jer potencijalno mogu utjecati na postupak BMPO, pozitivno rješavamo zahtjeve u roku od 15 dana. Broj odbijenih zahtjeva je ispod 2% podnijetih aplikacija. Naime ako postoji neki medicinski problem (miomi, ciste, hormonalni disbalans, PCO....) ne izdajemo negativno mišljenje nego upućujemo da se problemi riješe ili razjasni i čekamo dopunu nalaza kako pacijenti ne bi morali ponovno aplicirati ili prikupljati dokumentaciju.

Imate li nekih izmjena koje bi olakšale pacijentima podnošenje zahtjeva?

Predlažem da parovi što prije apliciraju za sredstva. Komisija će bez dodatnih zahtjeva prihvatiti svaki nalaz ustanove koju se parovi odabrali ako je napisano da su ispunjeni svi medicinski uvjeti za izvođenje postupka BMPO u toj ustanovi te da nema pratećih oboljenja.. Dakle, uz dokumentaciju koja je nužna i koja je navedena na web stranici FZZO Komisiji će biti dovoljan samo nalaz medicinske ustanove koja će izvoditi postupak BMPO. Problem su samo granični slučajevi u kojima ustanova navede određeni medicinski problem koji Komisija mora razriješiti.

Ovim vašim stavom olakšani su uvjeti za pacijentice do 42. godine, šta će biti za pacijentice iznad 42 godine?

Nažalost tu smo vezani Smjernicama koje su donesene od strane Povjereništva za BMPO pri Federalnom ministarstvu zdravstva baziranih na standardima FIGO-a (Međunarodna organizacija ginekologa i porodničara, a odnosi se na vrijednosti AMH, AFC i FSH). Ali, pokrenuli smo proceduru da se granične vrijednosti za neke od ovih parametara izmjene u korist pacijenata što će svakako povećati broj parova koji će moći ostvariti pravo na finansiranje postupaka BMPO.

U međuvremenu, definirali smo stav da sve pacijentice koje pune 42. godinu u 2023. godini tretiramo kao pacijentice do 42 godine, što je također povećalo broj parova koji će ostvariti pravo na ovaj postupak i lijekove.

Dakle, za pacijentice koje pune 43. godinu u ovoj kalendarskoj godini što prije predaju zahtjev uz pravnu dokumentaciju i mišljenje ustanove da nema medicinskih smetnji za postupak BMPO.

Kakav je postupak ukoliko parovi imaju zamrznute embrije, obzirom da imamo informaciju kako ugovorne ustanove naplaćuju više od 2.000 KM postupak prijenosa embrija ako su bili zamrznuti?

Pozivamo sve parove koji imaju zamrznute embrije iz ranijih postupaka, da uz prijedlog ustanove koja će izvršiti krioembriotransfer kao i nalaz o broju zamrznutih embrija koje je pohranila ustanova gdje su radili postupak, podnesu zahtjev za plaćanje embriotransfera iz krioprezervacije. Za ovaj zahtjev Komisiji neće biti potrebni dodatni medicinski nalazi, osim nalaza ustanove koja će vršiti embriotransfer u skladu sa Smjernicama. Naime, stav naše Komisije je da pacijentima treba platiti ovu uslugu neovisno kada su radili raniji postupak. Također, naš stav je da za ovu uslugu krioembriotransfera nećemo zahtijevati dobno ograničenje pacijentice od 42 godine.