vijesti
0

Delegacija iz RS-a i Zelene beretke obilježavaju događaje u Dobrovoljačkoj ulici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nekadašnja ulica Dobrovoljačka u Sarajevu danas će biti mjesto obilježavanja događaja od 3. maja 1992. godine, a delegacija iz Republike Srpske će upaliti svijeće i položiti cvijeće, dok će nekoliko desetaka metara dalje pripadnici Zelenih beretki također obilježiti godišnjicu stradanja svojih saboraca.

Prema najavama Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnijih historijskih događaja, kao i ranijih godina, u današnju ulicu Hamdije Kreševljakovića doći će 200 osoba. Gotovo istovremeno, pripadnici Zelenih beretki položit će cvijeće ispod spomen-ploče poginulim borcima. Iako je prošle godine policija ove dvije skupine odvojila kordonima, dogodili su se sitniji incidenti i verbalne uvrede. Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić najavio je da će policija poduzeti široke mjere osiguranja kako bi sve prošlo u najboljem redu.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine stradalo je sedam i ranjeno 14 osoba. Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka. Među njima su Jovan Divjak i Ejup Ganić.

Iako je istraga protiv 14 osoba obustavljena, iz Tužilaštva BiH je najavljeno kako se istraga o Dobrovoljačkoj nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.

Delegacija iz RS-a stići će u ulicu Hamdije Kreševljakovića u 10 sati, a povratak u Istočno Sarajevo zakazan je pola sata kasnije.