Slučajno ili namjerno
33

Da li se odugovlači izbor direktora FUP-a duplim provjerama o bh. državljanstvu kandidata?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Svevlad Hoffman i Ensad Korman su kandidati za novog direktora Federalne uprave policije (FUP), a process izbora i imenovanja još nije završen.
Trenutno se vrše provjere i prikupljanje dokumentacije, a kako saznajemo MUP Kantona Sarajevo traži potvrdu da je Hoffmann državljanin BiH, iako je Sektor zza pravne, kadrovske poslove i analitiku MUP-a KS već dostavio Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH utvrđeno je kako je Hoffman upisan u knjigu državljana Bosne i Hercegovine.

No, ipak se ponovo traži papir koji dokazuje da je Hoffmann državljanin BiH jer je kao mjesto rođenja naveo Slavonski Brod (Hrvatska).

Tim povodom kontaktirali smo savjetnika direktora Granične policije BiH Svevlada Hoffmana koji smatra da se na ovaj način samo odugovlači cijeli proces za izbor novog direktora FUP-a.

U biografiji Hoffmana stoji da je od 29.4.1997. godine do 21.9.2001. godine obnašao funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prije toga je radio u Ministarstvu civilnih poslova BiH (1996-1997.), a godinu prije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Od 2001. Godine uposlenik je Granične policije BiH.