Kantonalni sud Sarajevo
38

Završeno ročište Hadžibajriću i drugima: Advokatica Adna Dobojlić smatra da se suđenje neće odužiti

A. Ku.
Tužitelj Tužilaštva KS nastavio je danas s čitanjem optužnice u predmetu protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih koji se sumnjiče za organizovani kriminal.
Čitanje optužnice počelo je u 12:30 sati, a Tužilaštvo je ranije najavilo kako će današnje izlaganje trajati najmanje pet sati.

Nakon pauze tužioci su nastavili sa čitanjem kazavši kako je u 2022. godini zaključen ugovor između Plaza Group i Općine Stari Grad o postavljanju privremenog kioska u ulici Bravadžiluk, dok je 11.10.2021. godine izdato rješenje o izgradnji novog objekata u ulici Sedrenik na mjestu postojećeg objekta.

Dalje se navodi da je odobreno postavljanje reklamnog panoa na fasadu objekta u ulici Ferhadija te su pročitani akti koje je izdala Služba za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, a u sklopu kojih je Plaza Group dobila dozvole za korištenje prostora i postavljanje reklamnih panoa i led displeja.

Tačka 6. tereti Ibrahima Hadžibajrića za krivotvorenje službene ispravu te izradio službenu ispravu Civilne zaštite Elmedina Karišiku kako bi se on mogao kretati u periodu kada ti nije dozvoljeno. Potvrda je uvjerena službenim pečatom.

Tačkom 7. se Karišik tereti da je 2020. godine nagovarao Aidu i Sengora Karića na davanje lažnog iskaza te im kazao da su sami došli na ideju da osnuju preduzeće Euro Park i podnesu ponudu Općini Stari Grad, kao i da su oni angažovali zaposlenike. Tužilaštvo KS navodi da je to netačno.

Da bi ostali pri datom iskazu, Karišik je Karićima dao na korištenje stan bez ikakve naknade na period od tri godine.

Osim toga, Tužilaštvo navodi da je Ibrahim Hadžibajrić CIK-u kao predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) predao lažne potpise podrške za učešće ove stranke na izborima 2018. godine.

Tužilac Selimović je ovu tačku optužnice čitao više od 30 minuta i nije je završio, jer je bilo potrebno nabrojati svaki obrazac, serijske brojeve i potpisnike obrazaca.

Pročitane su 24 strane optužnice te će biti nastavljeno čitanje još pet strana tačke koja se odnosi na krivotvorenje potpisa, a zatim i ostalih.

Čitanje optužnice će biti nastavljeno sutra u 12:30 sati.

Advokatica Fahrudina Novalije i Seida Hadžibajrića, Adna Dobojlić, nakon današnjeg ročišta obratila se medijima.

"Nastavit ćemo sutra sa čitanjem optužnice,l došli smo do pola. Činjenični opis je zadržan na 43 strane. Svoj svaki komentar vezan za optužnicu dat ću u svoj uvodnom izlaganju koje će biti iduće sedmice. S obzirom da optužnica nije do kraja pročitana, vjerujem kako ćemo to bolje analizirati malo kasnije,. Ja sam podnijela zahtjev za odvajanje postupka vezano za mog drugog branjenika Fahrudina Novaliju s obzirom da se radi o krivičnom djelu koje spada u nadležnost Općinskog suda", kazala je Dobojlić dodavši kako ne vjeruje da će se odužiti suđenje s obzirom dna to da je sudsko vijeće zakazalo dva ročišta sedmično za čitavo ljeto.