Narodno pozorište Sarajevo
0

Umrla kostimografkinja i scenograf Amela Vilić

FENA
Foto: Maxi Magazin
Foto: Maxi Magazin
Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo saopćila je da je danas u Sarajevu umrla istaknuta kostimografkinja i scenograf Amela Vilić.

Amela Vilić je rođena u Sarajevu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Kostimografija i modni dizajn bili su osnovne umjetničke grane kojima je svoj ljudski i stvaralački vijek posvetila vrijedna, plemenita, iznimno nadarena umjetnica.

Kreirala je kostime za više od stotinu teatarskih predstava. Njeni kostimi su zapaženi u predstavama: Derviš i smrt, Tosca, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Bal pod maskama, U vremenu, Carmen, Snaga bola, Slike s izložbe, Moja zemlja, Tvrđava, Mjera za mjeru, Šta ćemo sad, Revizor, Pobuna u Narodnom pozorištu, Legenda o Ali-paši, Nikola Šubić Zrinjski, Obućari, Prvi put s ocem na izbore, Balada o Omeru i Merimi... Zapažena su i njena ostvarenja u filmovima: Gori vatra, Ljeto u zlatnoj dolini, Kod amidže Idriza, Krovni talas...

Opremila je u kostimografskom smislu čitav niz televizijskih serijala i emisija. Samostalne modne revije održala je u Francuskoj (Pariz), zatim Španiji, Luksemburgu...

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, nagrade Narodnog pozorišta Zenica, za vizuelni identitet predstave Tvrđava, nagrade Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za kostimografiju u predstavi Tvrđava, kao i za kostimografiju u predstavi Legenda o Ali-paši (2003. i 2005. godine).

Dobila je i nagradu na Međunarodnom teatarskom festivalu MESS "Novi hrabri svijet“, za kostime u predstavi Mjera za mjeru, a nagrade na Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jacu pripale su joj za kreaciju kostima u predstavama Obućari.

Za kostime u predstavi Legenda o Ali-paši dobitnik je priznanja na Festivalu bh. drame u Zenici 2006. Amela Vilić je izlagala i u Foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo.

U kazalištima Republike Hrvatske ostvarila je uspješne kostimografske kreacije. U posljednje vrijeme, a u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom – SARTR-om počela se intenzivnije baviti i scenografijom.

Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo naknadno će objaviti detalje u vezi sa komemoracijom i sahranom istaknute bh. teatarske i likovne umjetnice Amele Vilić, saopćeno je iz Direkcije Narodnog pozorišta Sarajevo.