Crna hronika
0

Uhapšeni zbog pokušaja šverca 275 kg kokaina

FENA
Cetinjani Marko Tatar i Danijel Radonjić, kao i hrvatski državljanin Marjan Blažević uhapšeni su jučer u zajedničkoj akciji dominikanske mornarice i Međunarodne direkcije za suzbijanje narkotika (DNCD) u moru pored otoka Martinik kod Kariba zbog šverca 275 kilograma najčistijeg kokaina čije je krajnje odredište trebalo da bude Crna Gora.

Podgorički "Dan" je objavio da je dominikanska policija kod Tatara i Radonjića pronašla hrvatske, bosanske, kanadske i američke isprave, a da je kod Blaževića pronađen i njemački pasoš.

Dominikanska policija je saopćila da je krajnje odredište prevoženog kokaina bila Crna Gora, odakle je droga trebalo da bude distribuirana na italijansko i hrvatsko tržište.

Predsjednik Međunarodne direkcije za suzbijanje narkotika DNCD u Dominikanskoj Republici Ramades Rafael Ramirez rekao je da je Cetinjanin Marko Tatar jedan od glavnih vođa narko kartela u Venecueli i organizator ovog posla.

On je kazao da je policija uhvatila nekoliko satelitskih poziva s mobilnih telefona Tatara i Radonjića ka Crnoj Gori, za koje pretpostavlja da su razgovori vođeni o organizaciji šverca kokaina iz Venecuele u Crnu Goru.

Tovar od 275 kilograma kokaina utovaren je u američkoj luci na otoku Dejzi u Venecueli, rekao je Ramirez, objasnivši da je droga bila sakrivena u specijalno ugrađenim tankovima za gorivo.

Ramirez je kazao da Cetinjanina Tatara traži francuska i američka policija zbog međunarodnog kriminala i da smatraju da je on jedan od glavnih organizatora međunarodnog šverca droge i cigareta, prenio je Tanjug.

Inače, ovo je druga veća pošiljka droge iz Venecuele koja je zaplijenjena u posljednje dve godine, a čije je krajnje odredište trebalo da bude Crna Gora.

Prije dvije godine u barsku luku je dopremljeno 200 kilograma najčistijeg kokaina iz luke u Venecueli. Crnogorska policija tada je uhapsila Vuka Vulevića i Vuksana Cemovića iz Berana, kao i Momčila Bećića iz Beograda zbog sumnje da su oni naručioci pošiljke i organizatori šverca droge iz Južne Amerike u Crnu Goru.

Protiv Vulevića i Cemovića vodi se krivični postupak pred Višim sudom u Podgorici.