Pogledajte privođenje
63

Uhapšeni u akciji "Kum" povezivan s Veljom Nevoljom, uhvaćen prilikom ulaska u BiH

S. Š.
Nastavak realizacije akcije "Kum"
Nastavak realizacije akcije "Kum"
U nastavku akcije kodnog naziva "Kum" jutros je na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, uhapšen Predrag Petković.

Njega su uhapsili Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a uz pomoć službenika Granične policije BiH, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a Republike Srpske.

On će u toku dana biti predat postupajućem tužitelju Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašten promet opojnim drogama".

Petković se i ranije dovodio u vezu sa raznim krivičnim djelima, a hapšen je i u okviru akcije "Storage" u oktobru 2022. godine. Radi se o predmetu za organizirani kriminal, koji je povezan sa međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga i drugim krivičnim djelima u kojem tužilaštvo, u saradnji sa partnerskim institucijama u BiH, zemljama regiona, EU i svijeta vodi istragu protiv grupe koja je djelovala na području BiH i inostranstva.

Prema ranijim medijskim pisanjima, Petković se dovodio i u vezu sa kriminalnom bandom Veljka Belivuka.

Podsjetit ćemo, u okviru predmeta kodnog naziva "Kum", policijski službenici MUP-a RS i MUP-a KS, pod nadzorom tužioca iz Sky tima Tužilaštva BiH, jučer su na području Foče, Sarajeva i drugih gradova proveli aktivnosti pretresa objekata na više lokacija, kao i lišenja slobode osumnjičenih osoba.

Jučer je u Foči uhapšen službenik Granične policije BiH koji se tereti da je, za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja krivičnih djela.

Također, jedan od osumnjičenih je i Fikret Kajević, od ranije poznat po kriminalnim radnjama. Riječ je o akciji u kojoj su dokazi prikupljani zahvaljujući Sky i Anom aplikacijama.