Brčko
0

Uhapšen jer je na internetu širio vjersku mržnju

SRNA
Policija Brčko distrikta danas je, nakon pretresa stanova na dvije lokacije u Brčkom, identifikovala i stavila pod policijski nadzor lice A.S. (26) za koje postoji osnovana sumnja da je od 5. januara na sajtu www.bosnahistorija.com pisao nacionalno uvredljive sadržaje, potvrdio je Srni portparol policije distrikta Halid Emkić.

Kako Srna nezvanično saznaje, riječ je o Abedinu Smajiću, sinu jednog brčanskog imama, koji je kao aktivista foruma registrovan kao El Fatih cd5, razmjenjujući sa istomišljenicima informacije o "rasporedu snaga u i oko Brčko distrikta radi oružanog napada".

Šef policije Brčko distrikta Goran Lujić rekao je Srni da je kod A.S. pronađena hardverska oprema i softver sa kojom je izvršio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Lujić je istakao da je riječ o prvom slučaju otkrivanja takozvanog sajber kriminala koji se u praksi veoma teško otkriva i da je zato ponosan na policijske službenike, koji su za vrlo kratko vrijeme uspjeli ući u trag počiniocu ovog krivičnog djela.

Lujić je rekao da će se izvršiti vještačenje zaplijenjenog materijala i opreme i da će biti poslat izvještaj o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvu.

Na sajtu na kome je bilo aktivno ovo lice doslovno je objavljena poruka "Za početak udariti na sela Vujičiće, Gajeve i Bukvik kao neki naš cilj i plan. Tu moramo da uništimo pravoslavne, jer ovi mogu da jave četnicima šta oni iz Maoče planiraju".

"Dobro je što je linija bošnjačkih sela od Rašljana do Broda i ulaza u grad Brčko danas homogena bošnjački i što se nije promijenila situacija. Prvo treba napasti i neutralisati naselje Grčica i Ilićka sa bijeljinske strane. Od strane Ivika i Gluhakovca napasti Grbavicu i uzeti ulice, te se tako osigurati od napada iz pravca Lončara", navodi se u strategiji koju je A.S. razmjenjivao sa izvjesnim Džekom, Drinom i Abdurahmanom.