Beograd
0

Optužnica protiv Darka Šarića zbog šverca 2,7 tona kokaina iz Južne Amerike

SRNA
Darko Šarić
Darko Šarić
Specijalno tužilaštvo u Beogradu danas će podići optužnicu protiv grupe Darka Šarića zbog šverca 2,7 tona kokaina iz Južne Amerike, piše beogradski "Blic".

Optužnicom će biti obuhvaćeni okrivljeni koji se terete za umješanost u šverc kokaina sa Šarićem, kao prvooptuženim, dok će u odvojenom postupku biti nastavljena istraga za pranje novca zarađenog na prodaji droge, navodi list, pozivajući se na nezvanične izvore.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je za ovaj list da je narko-kartel Darka Šarića, želeći da se osveti za akciju "Balkanski ratnik", angažovao nekoliko plaćenih ubica porijeklom iz Crne Gore, koji inače borave u Beogradu, sa zadatkom da ubiju najviše zvaničnike Srbije.

Planirana su ubistva predsjednika Srbije Borisa Tadića, specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, ministra pravde Snježanu Malović, državnog sekretara u ovom ministarstvu Slobodana Homena, kao i ljude iz policije i BIA zadužene za istragu, koji su označeni kao najveće smetnje i prepreke za opstanak ove narko-mreže u regionu.

Prema Homenovim riječima, zbog informacija o planiranima atentatima i sve učestalijih prijetnji nivo bezbjednosti pojedinih funkcionera podignut je na najviši mogući stepen i oni se sad nalaze pod punim obezbjeđenjem.

On je za naveo da je na osnovnu operativnih saznanja otkriveno da je postojalo više planova za likvidaciju funkcionera, koji su podrazumijevali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih saradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored, odnosno što približniji plan kretanja tokom dana.

Homen kaže da su u pojedinim lokalnim novinama u regionu uočeni tekstovi koji su u sebi sadržali i šifrovane poruke.

Kako "Blic" saznaje, istražni organi sumnjaju da su šifrovane poruke kriminalci razmijenjivali preko lokalnih novina iz Pljevalja, rodnog mjesta Darka Šarića i nekih njegovih saradnika.

Prema pisanju beogradskog dnevnika, policija je saslušala svjedoke koji su opisali osobe koje su snimale stan u kome živi ministarka pravde Snežana Malović. U toku je potraga za tim osobama.

Homen je napomenuo da je prošle godine, osim akcije "Balkanski ratnik" kojom je raskrinkan narko-klan, uhapšen i Sreten Jocić - Joca Amsterdam zbog ubistva Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, a sprovedena je i velika akcija razbijanja uličnih dilera droge "Morava".

"Posebno je indikativno da se pretnje upućuju predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je po shvatanjima pripadnika ovih kriminalnih grupa glavni nosilac borbe protiv organizovanog kriminala", naglasio je Homen.

Najozbiljnija potvrda da kriminalne grupe planiraju atentat na neke funkcionere i ljude iz pravosuđa, policije i BIA dobijena je 31. maja prošle godine u Beogradu kada je uhapšen bivši pripadnik JSO Željko Milovanović Gavra (43), sada optužen za ubistvo Pukanića i Franića.

Uprkos svim rizicima da bude otkriven, on je iz Hrvatske preko BiH došao u Srbiju. Sumnja se da je razlog da Milovanović toliko rizikuje bio planirani atentat, jer je u stanu u kojem je boravio otkriveno brojno oružje i profesionalna oprema za likvidacije, između ostalog i optički nišan.

Motiv za ovu neuspjelu akciju istražni organi vidjeli su u istrazi ubistva Pukanića i Franića. Hrvatski mediji su tada prenijeli da je njegovim hapšenjem spriječen planirani atentat na Tadića.

"MUP Republike Srpske (RS) takođe veruje da ista grupa stoji iza neuspelih atentata na premijera RS Milorada Dodika", navodi "Blic".