Uhapsila ih SIPA
29

U Sarajevu otkrivena grupa otmičara iz Afganistana: Mučili i maltretirali otete pa tražili 18.000 eura

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
U Sarajevu je jučer realizovana akcija koja je rezultirala hapšenjem četiri osobe, organizovane grupe, a zbog činjenja više krivičnih djela.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer na području Sarajeva, realizovali pretres jednog stambenog objekta i slobode lišili četiri osobe.

Riječ je o državljanima Afganistana koja se sumnjiče da su od osobe koja ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri oteta osobe, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 eura i 10.000 Eura.

Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a tri osobe puštene.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju.

"Također, navodimo da se jedna od osoba lišenih slobode dovodi u vezu sa krivičnim djelom 'Ubistvo' koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je ubijeno tako što je izbodeno nožem", saopćili su iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela "Organizovani kriminal", "Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" i "Krijumčarenje ljudi" i u vezi sa krivičnim djelom "Otmica".

Četiri Afganistanca su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije, Švicarske kao i Europolom i Interpolom BiH te Službom za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.